ПРЕМА ДЕПЕШАМА ВИКИЛИКСА: ПОРОШЕНКО - АГЕНТ АМЕРИКЕ

02-08-2014 06:06:15 | | / mojenovosti.com |

Викиликс (WikiLeaks) је објавио депешу у којој је доказао да је нови председник Украјине Пјотр Порошенко у прошлости био информатор Беле куће. На сајту WikiLeaks појавили су се телеграми које је амабасаде САД у Кијеву 28. априла 2006. послала Стејт Департменту. У том документу се описује сусрет амбасадора САД у Украјини, Џона Хербста, у априлу 2006. Амерички дипломата се инетерсовао код тадашњег посланика Порошенка због чега је тражио да се ухапси Александр Турчинов, сарадник премијерке Јулије Тимошенко.

Тражио хапшење Турчонова

Тада је, наводи се у депеши Викиликса, Порошенко негирао да стоји иза решења генералног тужиоца Александра Медведка о хапшењу Турчинова.

Подсећамо да је Порчанк 2006. године изабаран у Врховну Раду, парламенат Украјине, на списку изборног савеза „Наша Украјина „ у време кад се прегоаварло о стварању владе „наранџасте коалиције „. Не треба с метнути с ума да су између „Наше Украјине „ и блока Јулије Тимошенке постојале озбиљне разлике које су „Нашу Украјину „коштале уласка у владу.

На тај начин се закључује да је Порошенко у пролеће 2006. г. подробно и редовно информисао америчког амбасдора Џона Хербста о току формиарња Владе Украјине.

Докази Виликса на сајту OpEdNews: „Наш човек у Украјини“: ОU UKRAINA (OU) INSIDER

На сајту OpEdNews су наведени докази Викиликса са позивом на разобличену дипломатску пошту да је Пјотр Порошенко 2006. г. радио за САД.

На сајту OpEdNews наводи се псимо ( /wikileaks. org. plusd/cables/06KIJEV 1706-a. html) послато из кијевскe амабасаде САД у Вашнгтон у коме се сaдашњи шеф дражаве Порошенко назива „наш човек у Украјини „(our Ukraine (OU) insider).

На сајту OpEdNews се даље истиче да се термин OU insider примењује на све агенте Стејт Департмента САД.

У писму се такође даје на знање да је Порошенко желео да постане премијер у време „наранџасте револуције „ и поново су га назвала ОU.

На већ помињаном сајту поново се потврђује како је Порошенко био амерички агент што доказује и његова кодирана веза.

Порошенко није сам у депешама Викиликса

У депеши Виликса Порошенко није уамљени јунак. Друштво му на информативној „променади„ прави Јулија Тимошенко која је до грла загазила у аферу„с босом босова мафије„ Семјоном Могилевичем, у време 90-ох док је је била на челу Обједињеног енергетског система.

Сајт ОpEdNews не пропушта да наведе да су ту и такву Јулију Тиомошенко, са све „босом босова мафије „Семјоном Могиловичем свесрдно и безгранично подржавали адмнистрације и Џорџа Буша и Барака Обаме у веме наарнџасте револуције 2004.

А управо је Тимошенко довела на власт садашњу кијвеску Владу.

Порошенко од челика, њега штити Америка

Подсећамо да је Порошенко, један од најбогатијих тајкуна у земњи, изабран за председникка Украјине 25. маја, а ступио на дужност 7. јуна ове године. Аутори текста на сајту тврде да долазак Порошенка на власт означава зближавање Украјине и САД

Трагедија Украјине - Ко и како контролише украјинску врхушку од председника до олигарха

Трагедија Украјине није само у њеном географском и духовном распаду. Оно што је остало од те државе, налази се под спољноим управом. У рукводству земње и у свим највишим финансијским круговима није практично остало независних људи који би били спосбни да доносе самосталне одлуке. Викликс је доказао да је Порошенко амерички агент.

Ukraine Insider Our – Порошенко очи и уши Америке

У дипломатским депешама које је обелоданио Викиликс називали су га просто „Оur Ukraine Insider“. У преводу с језика депеша: Осведочени агент Државног секретаријата. Био је очи и уши САД у Кијеву.

Шта пише у депеши од априла 2006.

Ево шта је писало тада у депеши Виликса:
„У време сусрета с амбасадором 28. априла, наш украјински извор Пјотр Порошенко категорично је негирао да је користио своје везе с врховним тужиоцем како би извршио притисак на Александра Турчанова, помоћика Јулије Тимошенко. “

Ови унутрашњи сукоби у лагеру наранџастих 2006. г., и данас звуче актуелно.

Какву је улогу наменила Америка Пјотру Алексејевичу Порошенку

Ево шта се каже у депеши о томе какву је улогу Стејт департмент у то време наменио Пјотру Алексејевичу :“Наш украјински извор Пјотр Порошенко се спрема да преузме функцију премијера Украјине „.

Тада се ипак није нешто сложило. Председник Јушченко га је надмудрио. И ево, 2014. –било је време за реванш.

Али тако нешто је требало и текако заслужити.

САД поставиле Порошенка за председника

И Порошенко је својом оданошћу Америци то и заслужио. Нису изостале ни изјавне похвале Великог брата :

„Мислим да је украјински народ направио мудар потез изабравши оног који га може провести кроз овај сложени период“ рекао је Барак Обама у јуну 2014. г. у Варшави .

САД су, нема никаве сумње, поставиле Порошенка за председника Украјине, а он им се одужио тако што је своју земњу довео у тотану завинот од страног фактора предајући њен суверенитет у руке САД.

Новинар Александр Чаленко, добар позанавлац актуелних прилика у овој великој словеској земљи, пише:

“У Кијеву се ништа не може предузети без консултација с америчком амбасадом. Она обавезно у свему учествују. “

Све кључне одлуке се доносе под указом или под притиском САД

И заиста, све кључне одлуке у Кијеву седоносе или по указу или под притиском САД.

Џон Кери доделио три главне улоге

Приликом поделе улога посебно се водило рачуна о трима главним. Триајду или свето проамеричко тројство чине :Порошенко –Јацењук-Кличко одрдио је главни режсер Џон Кери.

Подела главних улога извршена је у Минхену.

А старт казнене операције на истоку наредио је нико други него Џон Бренон, шеф злогласне ЦИЕ за време своје тајне злокобне посете Кијеву. Његови сраднициа су очистили брод изнутра до самог потапања.

Шефа СБУ заврбоавла ЦИА још 2000. г. док је био конзул у Америци

Један од Бреновоих поверљивих сарадника, Валентин Наливајченко, који је ових дана постављен на чело Службе безбедности (СБУ)био је од стране ЦИЕ заврбован још 2000. гдок је био генерални конзул Украјине у САД. Чекао је, чекао, али и дочекао је својих пет минута.

Бивши први човек Службе безбедности, Алкесандр Јакименко, је без двоумљења овако окаректерисао свог наследника:
„Господи Наливајченко је човек који слуша и извршава команде САД и ЦИЕ. То се доказује и присуством сарднмика ЦИА у канцеларијама здања Централне управе СБУ у Кијеву „.

Сада управо Наливајченко командује тзв „антитерористичким операцијом „, коју иначе спроводе украјински тајкуни, својом војском, својим новџем и у интересу америчких наредбодаваца.

Украјина још за време Кучме била постављена на олигархијскон принципу

Владимир Лепехин, директор Евроазојског института ( ЕВРАЗЭС), оцењује:

„ Украјина је још за време Кучме била постављена на олигархијеском принципу. Све структуре које су у Ради представљене као политичке партије су групе ових или оних олигархијских кругова. Њима је врло лако управљати пошто је њихов бизнис повезан било с транзитом у Европу или пак с експортом метала и производа хемијске индустрије у земље Западне Европе, САД и Аустралије, или пак са извором сировина који се налази ван земље“.

Треба истаћи такође да су активи, имовина и банкарски рачуни најкрупнијих украјиинских олигарха разбацани по целом свету, а посебно Рината Ахметова и Дмитрија Фирташа:у САД и целој Европи. Виктор Пинчук се обезбдио у Великој Британији, Игор Коломојски и Сергеј Таррута држе огроман део офшор компанија на Кипру и Вирџинским острвима.

Главни бизнис Пјотра Порошенка: у Украјини, Русији, Мађарској, Литванији

Главни бизнис Пјотра Порошенка, који је он обавезан да прода, осим у Украјини и Русији налази се у Мађарској и Литванији. Што се пак тиче скромне наранџасте леди Јулије Тимошенко, бритнски адвпокати су јој нашли 278 банакрских рачуна распоређених у 26 држава. Довољно тек да преживи.

Зато се по команди формирају многобројни батаљони опремљени средствима олигарха који је упућују да штите исток. Они су снабдевени новим оружјем опремом и униформама. За разлику од регуларне украјинске армије у којој један жилет за бријање деле три војника.

Олигарх Коломојски предњачи у финансиарњу специјалних одреда на истоку земље

Од свих картела најиздашнији у финансиарњу украјинских одреда на истоку анагажованих у борби против тамошњег становништа је губернатор олигарх Коломојски. И поред тога што га с врха окривљују, он упорно игра своју игру. Дњепропетровска област му је мало, пружио је руке да захвати цео Донбас. А то значи да је зашао и у инетересе ологарха број 1. :Ахметова.

Ростисалб Ишченко, председник Центра за системску анализу и прогнозу овако види и оцељује инетерсе олигарха Коломојског :

„За Коломојскг цео Донбас постаје се интересантнији. За те интерсе се он борио још почевши од 2. 000 . године. Тада је он ту битку изгубио од Ахметове дружине. Сада он нема ништа против да успостави своју политичк контролу над Доњецкој и Луганској области. То је и логично јер Кијев није лоцирао појас владавине Коломојског. Успоставити контролу над активима Ахметова значи стећи плус за будуће политичке трговине као и за повеаћње своје финансијско-економске тежине. “

Тајна вечера олигарха код директора „Укрнафте"схваћена као побуна или најава треће револуције

Такви односи у окружењу нису баш нарочито пријенули Порошенку за срце. На каналу ТВ „Интер „ Коломојском су спомињали грехе и поредили га с камелеоном. А кроз две недеље заменик шефа председикове администарције, Чалиј , је обнародовао да су се олигарси тајно састали код Пустоловарева, директора „Укрнафта“.

Тај тајни састанак олигарха је схваћен као побуна . Или можда трећа револуција.

Валери Чалниј је поставио конкретне задатке лојалном председнику бизнисмену по имену Свинарчук:
-Ољег, прикупљај информације о „Укрнафти „, Приватбанки и слиним активама Палице, Таруте, Коломојског, Макули, Надали.

-Подробности следе потом. И погледај шта је заиста на души партијских кадрова. Не заборави на Јулију Тимошенко и рођаке јој.

Ипак им је од свега дража сопствена кожа

Из свега тог већ помињани Владимир Лепхин изводи закључак „ да су коначно олигарси дали до знања како им је од свега дража сосптевена кожа зато што они губе много новца.

Данас-сутра их чека судбина преступника или емиграната. Зато су принуђени да спасавају централни део Украјине. Да би је подлеили међу собом, да се договре о томе.

Ускоро Американци могу да им стану заврат. “

Јер у ситуацији кад олоигарси настављају са издацима за рат, а плате и пензије остају исте, кад расту порези а на становништво хоће да пребаце и финансирање војске, кад ће на зиму без гаса Украјина почети да се смрзава, -Мајдан може поново прорадити. Занимљиво би било знати да ли су на то спремни спољни управљачи.

Имају ли већ припемљене нове кандидате?


Бранко Ракочевић