Путин за раздвајање државне службе и науке

25-11-2016 08:01:39 | | / vostok.rs |


Председник Русије Владимир Путин оштро је искритиковао чиновнике су који упркос препоруци Кремља постали чланови Руске академије наука.

Председник Русије Владимир Путин изјавио је да намерава да донесе кадровске промене у Управи администрације председника, једном броју министарстава и ФСБ Русије, након што су неки од њих постали академици и дописни чланови Руске академије наука, упркос његовој препоруци да не мешају бављење науком и државну службу.



На седници савета за науку и образовање Путин је затражио од шефа Руске академије наука Владимира Фортова да одговори на питање зашто су се међу академицима нашли и чиновници, упркос његовој препоруци да то не раде. Као одговор, председник академије га је уверио да су кандидати одговарали свим захтевима.

„Значи, они су велики научници? Мислим да треба да им дам могућност да се баве науком, јер је, судећи по свему, њихова научна делатност много важнија од извршавања неких рутинских административних обавеза у органима власти и у управи“, навео је руски председник.

Он је објаснио да је раније „било много представника различитих нивоа власти који су учествовали у изборима за Академију наука, укључујући и висока званична лица“.

У вези са тим, Путин је саопштио да се још крајем прошле године својим колегама и председнику РАН обратио са молбом да се уздрже од учешћа чиновника у изборима за нове чланове државних академија наука јер људи који заузимају функције у органима државне власти, посебно на највишим местима, треба озбиљно да раде, иначе неће моћи да врше своје службене обавезе и баве се истраживачким радом само у слободно време ког за људе који савесно раде фактички нема.