Јапан уручио протест Русији због распоређивања ракета на Курилима

25-11-2016 09:44:30 | | / vostok.rs |


Јапан је уручио протест Русији због распоређивања руских противбродских ракета на јужном делу Курилских острва, изјавио је шеф дипломатије земље Фумио Касиди у горњем дому парламента, одговарајући на питање једног од посланика.

„Уручили смо протест“, наводи агенција Кјодо речи шефа дипломатије земље Фумио Касиди.

Премијер Јапана Шинзои Абе изразио је жаљење због распоређеивања руских противбродских ракјета. „Дипломатским каналима смо пренели смо да то није у складу са позицијом наше земље и изразили жаљење“, рекао је јапански премијер на пленарној седници горњег дома парламента, коментаришући саопштење да је Русија распоредила на Курилсим острвима Итуруп и Кунашир обалске ракетне комплексе „Бастион“ и „Бал“.

Како је раније изјавио прес-секретар шефа руске државе Дмитриј Песков, распоређивање ракетних комплекса на Курилима је оправдано, али не треба да утиче на преговре са Токијом, укључујући проблем мировног споразума.

„Са наше тачке гледишта, несумњиво, то неће ни на који начин утицати на тенденције које сада постоје у нашим билатералним односима са Токијом у плану веома пажљиве припреме предстојеће посете председника Путина Јапану и контаката који се настављају како у плану развоја билатералних односа, посебно у сфери економије, тако и у плану преговора о мировном споразуму", рекао је Песков.