Викиликс: САД наоружале милитанте у Јемену и пре рата

26-11-2016 11:34:08 | | / vostok.rs |


Организација Викиликс је објавила више од 500 докумената Амбасаде САД у Јемену који сведоче да је Вашингтон наоружавао, обучавао и спонзорисао милитанте још пре рата.

„Између осталих, документи показују да су заиста постојале испоруке различите врсте наоружања — авиона, бродова, транспортних средстава и испоруке Јемену америчких биометријских система“, наводи се на сајту Викиликса.


Документи обухватају период од 2009. године до почетка конфликта у марту 2015. године. Како је навео Викиликс, рат у Јемену је почео за време државне секретарке Хилари Клинтон и наставио се када је на њено место дошао Џон Кери. Америчка амбасада у Јемену је била затворена у фебруару 2015. године — месец дана пре почетка рата, подсећа Викиликс.

У Јемену је 2014. године почео оружани конфликт, док су се 2015. године у борбе умешале снаге арапске коалиције. Једна од зараћених страна су побуњеници — Хути из шиитског покрета „Ансар Алах“ и део војске који је лојалан бившем председнику Алију Абдулаху Салеху, док су са друге стране владине снаге и самоодбрана, лојалне председнику Абду Рабуу Мансуру Хадију, а коју подржавају САД и снаге арапске коалиције на челу са Саудијском Арабијом.