САД ће ревидирати политику према Куби уколико Хавана не промени курс

28-11-2016 09:04:22 | | / vostok.rs |


Будући шеф кабинета новоизабраног америчког председника Доналда Трампа рекао је данас да ће нова администрација ревидирати политику отварања према Куби уколико кубанска влада не промени курс.

Тренутни аранжман између САД и Кубе, који је успоставио одлазећи амерички председник Барак Обама, доноси добробити једино Куби, рекао је будући шеф кабинета Рајнс Прибус.

Он је прецизирао да Трамп жели да види да Куба иде у „добром правцу“, рецимо када су у питању верске слободе, како би наставио дипломатске односе са том земљом. Трамп може да поништи Обамину политику отварања према Куби без помоћи Конгреса, јер је она уведена извршном наредбом а не законом, подсећа АП.

Трамп је и током кампање обећавао да ће поништити учињено уколико Раул Кастро не испуни његове захтеве. Он, међутим, то није поновио у суботњем саопштењу поводом смрти бившег кубанског лидера Фидела Кастра. Трамп и Обама су у суботу разговарали око 45 минута, рекла је Трампова саветница Келијан Конвеј која није открила о чему је било речи, већ је навела да њих двојица „редовно разговарају“ и да се добро слажу без обзира на веома опречне ставове о политици. Она, међутим, није желела да каже шта ће Трамп урадити са америчко-кубанским односима када постане председник.

ТАНЈУГ