„Ја сам најмирољубивији човек на свету“: Тезе из интервјуа са Кадировом

28-11-2016 07:04:14 | | / vostok.rs |


Рамзан Кадиров је на власти у Чеченији од 2007. године. За то време је стекао репутацију једне од најконтроверзнијих личности руске власти. Познат је далеко изван граница своје републике по сталном исказивању оданости Владимиру Путину и непоштедној критици прозападно настројених либералних кругова, или такозване „вансистемске опозиције“ (тј. оне која није заступљена у парламенту јер не ужива подршку народа), као и по оштрој антизападној реторици.

1. САД и Европа су непријатељи Русије и сарадници терориста


Говорећи о непријатељима Русије, Кадиров је рекао да „’Исламска држава’ и Ал Каида имају исте родитеље“, подразумевајући Запад. „Америка и Европа сањају о томе да туђим рукама пољуљају нашу државу. Када би било по њиховој вољи, они би Русију претворили у један велики Алеп“, рекао је руководилац Чеченије.

Кадиров је уверен да ће се напори Запада усмерени против Русије (укључујући и санкције) изјаловити, и да ће сам Запад молити Русију за помоћ. Засада, по његовом мишљењу, САД и Европа су непријатељи Русије, а самим тим и његови непријатељи. „Иначе, ја немам личних непријатеља. Ја сам најмирољубивији човек на свету“, тврди Кадиров.

2. Опозиција у Русији уме само да брбља

О руској „вансистемској опозицији“ Кадиров говори са презрењем: „Брбљивци. Бестидни људи. Ни поштења, ни савести, ни отаџбине“. Шеф руске републике Чеченије је уверен да „вансистемски опозиционари“ продају интересе државе „за тридесет сребрењака“ финансирајући се из иностранства. По Кадировљевом мишљењу, парламентарни избори 18. септембра су показали да „вансистемска опозиција“ није популарна у народу, а у Чеченији су „ти брбљивци“ добили „само неколико промила гласова“.

3. Кадиров нема никакве везе са убиством Бориса Немцова

У интервјуу за ТАСС Рамзан Кадиров је још једном нагласио да нема никакве везе са убиством Бориса Немцова, руског „вансистемског опозиционара“ убијеног 27. фебруара 2015. године. Раније су медији износили верзију да Немцовљеве убице имају везе са Кадировом, с обзиром да су бивши припадници чеченске специјалне јединице „Север“.

„Ја нисам имао апсолутно никакве везе са Немцовом. Он никада није био мој лични непријатељ или пријатељ. Нама се путеви нису пресецали“, рекао је Кадиров. Он сматра да иза тог убиства стоје „пријатељи“ самог Немцова, (тј. „вансистемски опозиционари“), који су хтели да се ослободе Немцова и уједно да оптуже Кадирова за организацију убиства.

4. Кадиров није убијао руске војнике

Појединци приписују Кадирову речи: „Првог Руса сам убио када ми је било 16 година“ (у Првом чеченском рату 1994-1996. године Кадиров је заједно са оцем Хаџи-Ахматом ратовао против руске федералне армије). Тврдњу да је Кадиров изговорио те речи изнела је 2006. године прозападно оријентисана новинарка
Јулија Латињина.

Сам Кадиров је увек демантовао ту тврдњу. И овог пута је то поновио у интервјуу за ТАСС: „То је дрска лаж!“. По његовим речима, он је заиста био са својим оцем у Првом чеченском рату, али није убијао Русе. Напротив, помагао је да се федерални војници ослободе из ропства. „Нека сам проклет ако не одговарам онако како је било! Ја немам шта да скривам. Понављам, ја сам био са оцем, а он је спасао животе многих војника“, рекао је Кадиров.

5. Деца у ММА су сасвим нормална појава

Један од последњих скандала у којима је учествовао Кадиров је имао великог одјека у јавности. Реч је о турниру у мешовитим борилачким вештинама у коме су учествовала деца (међу њима и Кадировљеви синови). Турнир је организовао клуб „Ахмат“ у Грозном, главном граду Чеченије. Фјодор Јемељаненко, руски мајстор мешовитих борилачких вештина и четвороструки шампин света у ММА осудио је организовање дечијих борби после чега су му оштре изјаве упутили Кадиров и његове присталице, а непозната особа је физички напала Јемељаненкову ћерку у Москви и нанела јој телесне повреде.

Рамзан Кадиров је раније оштро
искритиковаоонога ко је напао Јемељаненкову ћерку, али што се тиче конфликта око „дечијих борби“ Кадиров сматра да је истина на његовој страни. „За судију је изабран дечији тренер и он је знао када треба зауставити борбу да нико случајно не настрада. Сви су били задовољни, осим Фјодора“, изјавио је Кадиров.

6. Ислам може да чини чуда

Рамзан Кадиров каже да је он дубоко верујући муслиман. Одговарајући на питање зашто у Чеченији тако брзо расте број џамија, док са друге стране постоје озбиљни проблеми са здравством (како је истакао дописник агенције ТАСС, на сваких 140 становника ради по један лекар), што је најгори показатељ у Русији), Кадиров је изразио уверење да ће, „ако буде духовности, и свега осталог бити“.

„Ја увек сам себе лечим читањем Корана“, наставио је руководилац Чеченије. „Чак и ако ме прст заболи, ја читам молитву“. Даље је он испричао неколико случајева чудесног исцељења људи оболелих од рака помоћу читања Корана. „Ја не кажем да традиционалну медицину не треба развијати“, нагласио је Кадиров. По његовим речима, Чеченија активно развија здравство. Али, каже он, не треба занемаривати ни Алахове речи.

Олег Јегоров,Руска реч


КАТЕГОРИЈЕ