Посетите и упоредите руски модул Међународне космичке станице са америчким

30-11-2016 12:47:38 | | / vostok.rs |


У последњој реализацији панорамског видео снимка и виртуелног обиласка Међународне космичке станице космонаут Андреј Борисенко посетио је два стара модула, руски и амерички, те говори о специфичностима ова два дела станице.

"Звезда" је био трећи модул лансиран у орбиту у јулу 2000. године. За разлику од већине америчких модула, који су доведени помоћу шатлова или софистицираних контејнера, "Звезда" је допремљен у орбиту помоћу "Протон" ракете, а на путу до МКС-а сам је одређивао свој пут, што га чини космичким бродом у правом смислу. Ако је потребно, његови мотори могу чак и да подесе орбиту целе станице, као што је то већ учињено у 2007. години.




"Звезда је срце руског сектора Међународне космичке станице", објашњава Борисенко.

"Сервисни модул контролише све уграђене системе у нашем сектору, а када је трајала изградња Међунаордне космичке станице он је био одговоран за рад целе МКС."

Упркос томе што је изграђен средином 1980-их година за совјетску космичку станицу "Мир 2", која никада није реализована јер се СССР пропао, 13 метара дуга "Звезда" садржи две одвојене станице за спавање (мада може да се смести и шест), медицинску станицу, тоалет, покретну траку, зид са сликом Јурија Гагарина и Сергеј Королева, зону за научне експерименте и просторију за ручавање.

"Ово је наша кантина, мада не волим баш ту реч. Више волим да простор зовем нашом кухињом, један од мојих омиљених простора у нашем "стану" ", каже Борисенко, одређујући кухињу као простор у којем се и већина Руса на Земљи воли да дружи, за разлику од дневног боравка који традиционално фаворизује већина западњака.

"Овде се можете осећати удобно, где се седи и ћаска. Можете гледати ТВ, или уживати у посластицама из фрижидера", каже космонаут, који је на својој другој експедицији на Међународној космичкој станици.