Отворене 9. Летње духовне вечери у Чачку: Гаврило Принцип је био у праву

04-08-2014 03:13:33 | | Двери, фото: Двери/ mojenovosti.com |

Пред пуном салом скупштине града Чачка, у недељу вече отворене су 9. Летње духовне вечери у организацији Двери и издавачке куће „Catena mundiˮ из Београда.

Пошто временске прилике нису омогућиле одржавање манифестације на отвореном, како то традиција налаже и како је предвиђено у дворишту КУД „Абрашевићˮ, програм је уприличен у скупштинској сали града Чачка. На отварању су беседили др Мило Ломпар, професор Српске књижевности 19. века на Филолошком факултету у Београду, Душан Пророковић, доктор политичких наука и доцент на Факултету за дипломатију и безбедност у Београду, некадашњи државни секретар у Министарству за Косово и Метохију, затим познати колумниста Жељко Цвијановић и проф. др Мила Алечковић, члан Политичког савета Покрета Двери. Тема је била „Гаврило Принцип је био у правуˮ, а повод 100-годишњица од почетка Првог светског рата.


Програм је отворио Бошко Обрадовић, идејни творац и председник Организационог одбора Летњих духовних вечери у Чачку, представљајући књигу Ратка Парежанина „Гаврило Принцип у Београдуˮ у издању издавачке куће „Catena mundiˮ. Ова јединствена књига сећања на заједничке школске дане у Београду, када су Ратко Парежанин и Гаврило Принпип били цимери, велика је ризница мање познатих и непознатих детаља из породичног порекла и живота Гаврила Принципа.
Др Душан Пророковић дао је кратак историјски пресек србског питања од 1914. до данас, наглашавајући постојање експеримената стварања вештачких националних идентитета на етнопросторима србског и руског народа.


Проф. др Мила Алечковић указала је на постојање само два морална принципа у историји човечанства: принципа утилитарности, тј. корисности, на који се наслања западна цивилизација, и принципа правде, на коме почива Принципова жртва и сарајевски атентат Младобосанаца.

Жељко Цвијановић је говорио о више страних и домаћих покушаја да се мит о Гаврилу Принципу преименује у нешто друго, било да се прогласи терористичким или пројугословенским, а не србским чином, који су завршили неуспешно, јер је овај мит укорењен у србском народу и немогуће га је деформисати без обзира што постоји више заинтересованих страна. Чак су и наши водећи политичари, који су под западним притисцима избегавали да помињу Гаврила Принципа, морали да се прилагоде Кустуричиној манифестацији у Андрићграду и тако покушају да се удену у народно поштовање ове велике историјске фигуре.


Проф. др Мило Ломпар је истакао два правца у националном раду која заједнички творе успешну културну и националну политику, а то су идеал националног подвига, борбе и жртве, са једне стране, и идеал свакодневног и мукотрпног ситног рада на побољшавању опште духовне, културне и економске климе у народу и држави. На примеру „Књиге о Милутинуˮ, неправедно оклеветане као великосрпске пропаганде, Ломпар је указао управо на ту свест шумадијског сељака Милутина који не воли велике и празне патриотске речи, али је увек спреман да се одазове на мобилизацију и брани своју Отаџбину када је нападнута. Срби је данас преко потребна равнотежа ова два основна принципа опстанка.

Украјинска криза међу Србима

После ових уводних обраћања гостију уследила су многа питања више него заинтересоване публике. Посебно је отворена и тема украјинске кризе и ултиматума из ЕУ да и Србија уведе санкције Русији. Жељко Цвијановић је приметио да Влада Србије суштински нема избора: ако не уведе санкције Русији добиће прекид преговара са ЕУ и друге врсте притисака и блокада из ЕУ, а да уведе санкције Русији не може, јер би тиме угрозила бројне важне облике сарадње са Руском Федерацијом. Цвијановић је своју анализу закључио мишљењем да то и није ултиматум немоћној Влади Србије, већ србском народу који ће изнова морати да се определи у наредним недељама, тачно 100 година после ултиматума Аустроугарске на који Србија није пристала и почетка Првог светског рата.


Следеће недеље тема Летњих духовних вечери је „Православље и породица – примери из Русије и Србијеˮ, а гости су Алексеј Комов из Москве, представник Русије у Светском конгресу породица, највећој светској организацији за заштиту породичних вредности, и мр Владимир Димитријевић, православни публициста из Чачка. Ако временске прилике то дозволе ово предавање биће одржано у дворишту КУД „Абрашевићˮ у недељу, 10. августа у 20 часова, а у супротном програм ће поново бити уприличен у сали скупштине града у исто време.