Додик тражи да у Скупштини Србије буду и посланици РС

04-08-2014 06:29:49 | | Блиц, фото: Двери/ Двери/ mojenovosti.com |

„Тражио сам трајну либерализацију доделе пасоша Србије, јер Срби у РС желе држављанство Србије. Захвалан сам Алексаднру Вучићу што је омогућио убрзање процедуре, али мислим да треба да буде још бржа. Мислим да сваки Србин треба да добије држављанство Србије, да покажемо приврженост земљи матици коју сматрамо домовином“, рекао је Додик у интервјуу за издање листа Данас од четвртка.
Додик је рекао да не види разлог да Србија не поступи као неке друге земље - попут Хрватске или Мађарске, и евентуално уведе квоте од по неколико посланика за Србе из Републике Српске, Црне Горе, Македоније, Западне Европе...

Додик је рекао да не верује да ће истрага за ратне злочине над косовским Србима, коју је водио Клинт Виљамсон, резултирати подизањем оптужнице против Хашима Тачија - због тога што, по мишљењу Додика, до сада није било довољно ангажовања, а и због протока времена.

„Очигледно да има доказа (да је било трговине људским органима) и да их је било. И Дик Марти је доказе имао, али је био спречен да спроведе истрагу, имала их је и Карла дел Понте. Многим Србима се судило на основу колективне одговорности. Осуђена је Биљана Плавшић која није имала никакве везе са злочинима, али је била руководилац. А сада (у случају ОВК) треба да се згрну огромни докази“, проценио је Додик.

Говорећи о односу међународне заједнице према косовском питању, Додик је оценио да ће она све више настојати да омекша Србију да би од ње у најтежем моменту - приликом пријема у ЕУ, затражила признање Косова.

„Неће дати чланство без обзира на реформе које Србија показује. Мислим да је и актерима у Србији јасно да ће то бити тражено без обзира на то што Косово није признала цела ЕУ и што сама крши своје принципе. Како објаснити да ЕУ ради на споразуму о Стабилизацији и придруживању са Косовом, а пет земаља ЕУ није признало Косово? Игре великих су јасне. Понекад мени није јасно шта им је толики интерес... Данас сам осетио муку у стомаку кад сам читао како Шредер каже да се каје што је 1999. подржао бомбардовање“, рекао је Додик.