Уставни суд БиХ поништио резултате референдума у Републици Србској

01-12-2016 08:01:39 | | / vostok.rs |


Уставни суд државне заједнице БиХ је поништио резултате референдума одржаног 25. септембра у Републици Србској зато што је референдум спроведен на основу Одлуке о расписивању републичког референдума од 15. јула, за коју је Уставни суд утврдио да није у сагласности са Уставом БиХ, те супротно налогу Уставног суда из Одлуке о привременој мери од 17. септембра.

На пленарној седници у Сарајеву Уставни суд је усвојио захтев члана Председништва БиХ Бакира Изетбеговића и других „за решавање уставноправног спора са ентитетом Република Србска“ у вези са Одлуком о расписивању републичког референдума од 15. јула, саопштено је из Суда.

Председник Републике Милорад Додик рекао је да је и пре одлучивања и заседања Уставног суда БиХ у коjeм седе високи функионери СДА било познато какву ће одлуку да донесу. Председник је поручио да је ово директан удар на демократско право једног народа.

Уставни суд БиХ поново је удовољио захтјеву бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића. Разматрајући његову апелацију Уставни суд БиХ је утврдио да одлука о расписивању референдума о Дану Републике није у складу са Уставом БиХ.

"Уставни суд је поништио резултате референдума одржаног 25. септембра 2016. године зато што је референдум спроведен на темељу Одлуке о расписивању републичког референдума од 15. јула 2016. за коју је Уставни суд утврдио да није у сагласности са Уставом Босне и Херцеговине", саопштено је из ове правосудне институције.

Председник Комисије за спровођење рефередума о Дану Републике Синиша Каран поручио је да је Уставни суд БиХ последњом одлуком превазишао себе у нелегитимним одлукама.

Поред Уставног суда БиХ референдумом о Дану Републике бавило се и Тужилаштво БиХ. До сада су саслушали готово све чланове Комисије за спровођење референдума и Дану Републике.