Важан правац спољнополитичке делатности Русије јесте пружање објективних информација

02-12-2016 09:13:48 | | / vostok.rs |


Један од елемената заштите националних интереса и стратешких приоритета Русије јесте учвршћивање позиције руских средстава информисања и средстава за масовну комуникацију у глобалном информационом простору, наведено је у новој руској спољнополитичкој стратегији.

Новом стратегијом предвиђено је да се најширој светској јавности омогући да се упозна са руским погледом на међународне процесе.

„Важан правац спољнополитичке делатности Руске Федерације јесте пружање светској јавности објективних информација о ставовима Русије о основним међународним проблемима, њеним спољнополитичким иницијативама и активностима, процесима и плановима социо-економског развоја, достигнућима руске културе и науке“, наведено је у документу чији је текст објављен на сајту за правне информације Кремља.

Русија, како је наведено у документу, тежи развијању сопствених ефикасних средстава информативног утицаја на јавно мњење у иностранству, јачању позиција руских и рускојезичних медија у светском информационом простору, омогућавајући им неопходну државну подршку.

Нова руска спољнополитичка стратегија подразумева активно учешће Русије у међународној информационој сарадњи, као и супротстављање претњама руској информационој безбедности. За те циљеве предвиђено је широко коришћење нових информационо-комуникационих технологија, наведено је у документу.

Додаје се да Русија тежи формирању комплекса правних и етичких норми за безбедно коришћење таквих технологија.

„Русија брани право сваког човека да има приступ објективним информацијама о догађајима у свету, као и разним тачкама гледишта на те догађаје“, истиче се у документу.

У тексту је наведено и да је један од праваца развоја јавне дипломатије ширење учешћа представника научне и стручне заједнице Русије у дијалогу са иностраним стручњацима о питањима светске политике и међународне безбедности.