Курц: Импресиван резултат Вучићеве владе за првих сто дана

04-08-2014 06:51:21 | | Тањуг, фото: Факти/ Факти/ mojenovosti.com |

Србска влада с премијером Александром Вучићем на челу показала је, у својих првих сто дана, импресиван резултат, оценио је министар иностраних послова Аустрије Себастијан Курц.

Шеф аустријске дипломатије истакао је, у изјави за Тањуг, да је недавно усвојеним законима о раду, медијима, приватизацији и стечају премијер Вучић јасно ставио до знања да озбиљно мисли са спровођењем реформи.

„Те реформе неће само побољшати економску климу, већ ће Србију приближити ЕУ. Аустрија подржава у потпуности тај пут. Без далекосежних реформи Србија ће јако тешко напредовати на путу ка ЕУ“, објаснио је Курц.

Према његовим речима, Србија непрестано напредује у правцу ЕУ.

„Напредак је тренутно можда мање видљив, пошто Србија тренутно пролази кроз скрининг - то значи анализу разлика између србског система и правила ЕУ. Ту видимо свакако добар напредак и све ближе отварање преговора о првим поглављима. Истовремено, процес ширења ЕУ захтева благовремено суочавање са тешким питањима као што су владавина права, ефикасност судова и борба против корупције“, указао је Курц.

Он је истакао да се Аустрија, због доброг напретка, залаже за скорије отварање преговора о првим поглављима.

Упитан где види изазове за Србију у наредним месецима, Курц је оценио да највећи изазов види у примени нових закона, наставку дијалога са Косовом, као и у припреми за отварање преговора о првим поглављима са ЕУ.

Реструктуирање бројних јавних предузећа и привлачење страних инвеститора такође представља даље изазове, као и јачање демократских институција и владавине права, али и превазилажење последица катастрофалних поплава, указао је Курц.