Кинези нуде Русији градњу подводног тунела

04-08-2014 07:16:43 | | capital.ba/ mojenovosti.com |

Кина је предложила Русији да по дну Керченског мореуза између полуострва Крим и Краснодарске покрајине изгради тунел – то би била директна веза Крима и остатка Русије.

Кинези планирају да граде подводни тунел којим ће проћи двије жељезничке шине, аутомобилска магистрала са шест трака и канал за снабдијевање струјом и гасом!

Изградња инфраструктуре луке и путних чворова такође улази у кинески пројекат.

Рокови за реализацију уговора нису објављени, али се зна да ће се финансирање вршити преко Банке Кине.

Замјеник предсједника Савјета министара Крима Евгенија Бавикина истиче да локалне власти сада проучавају овај пројекат.

Ова понуда представља алтернативу изградњи моста преко Керченског мореуза који се тренутно разматра.

У складу са налогом предсједника Русије Владимира Путина, Крим и Краснодарска покрајина треба да буду спојени до 2018. године.

Прво је планирано да се за изградњу моста из федералног буџета издвоји око 280 милијарди рубаља (осам милијарди долара), али је касније донијета одлука да се ова сума преполови.

Успјех понуде кинеске компаније о изградњи тунела у многоме зависи од њене цијене – наводе грађевинари.

Истовремено, руска компанија „Автодор“ сматра да не треба прихватити изградњу тунела, већ моста.

Као прво, тунел има мању сеизмичку стабилност и много теже је осигурати безбједност људи у случају природних катаклизми.

Осим тога, по оцјенама стручњака, изградња тунела може трајати најмање пет година, а прелаз треба да буде готов већ за четири године.

С друге стране, замјеник предсједника Савјета министара Крима Евгенија Бавикина истиче да је кинески пројекат већ 90 одсто готов.

Кина се својевремено уздржала од гласања за резолуцију Савјета безбједности УН о Криму. Дакле, није се могло прецизно говорити о односу Пекинга према припајању Крима.

Међутим, спремност кинеских компанија да учествују у изградњи тунела неки аналитичари оцјењују као индикатор идентичних ставова са Русијом по том питању.