Док не престане окпуација дела Украјине нема сарадње са Русијом - Конгрес САД

03-12-2016 12:22:26 | | / vostok.rs |


Представнички дом Конгреса САД усвојио је војни буџет „тежак“ 611 милијарди долара, којим се одбацује низ предлога одлазећег председника Барака Обаме за смањење војне потрошње.

За закон о војном буџету је гласало 375 посланика, док је њих 34 било против. Закон сада иде пред Сенат, где ће гласање бити одржано почетком наредне недеље.

Поменути буџет је за 3,2 милијарде долара већи од оног који је предложио актуелни председник САД Барак Обама. Нацртом који је усвојио Конгрес предвиђа се забрана затварања затвора у заливу Гвантанамо на Куби, Пентагону се забрањује смањење броја војних база и планира се додела највећих повишица америчким војним трупама у последњих шест година. Обама је током председничког мандата у више наврата обећао затварање затвора у Гвантанаму, који је назвао средством за регрутовање екстремистичких група.

Новоизабрани амерички председник Доналд Трамп, међутим, не само да је обећао да ће затвор оставити отвореним већ је поручио и да жели да га „напуни ’лошим момцима‘“.

Ограничити сарадњу с Русијом

Према тексту иницијативе, било каква сарадња Вашингтона и Москве у одбрамбеној сфери биће ограничена све док министар одбране и државни секретар не увере Конгрес да је „Руска Федерација прекинула окупацију дела територије Украјине“, као и да је престала да предузима дејства која „угрожавају суверенитет и територијалну целовитост Украјине и чланица НАТО-а“.

Амерички законодавци инсистирају и на пуној имплементацији Минског споразума и поштовању примирја на југоистоку Украјине.

Аутори нацрта закона прецизирају да САД и даље признају законити статус руских војних база на територији Крима, изграђених на основу споразума од 1997. године. „Билатерална војна сарадња нема основа док год Русија испољава агресију и плаши партнере и савезнике САД у Европи“, наведено је у закључку Комитета Конгреса за војна питања.

У текст нацрта закона о буџету уврштен је и члан који блокира издвајање 10 милиона евра за Извршну канцеларију председника САД све док министар одбране не представи Конгресу извештај о контрамерама које САД предузимају као одговор на, како тврде у Вашингтону, руско нарушавање Споразума о ликвидацији ракета средњег и малог домета. Конгрес уводи и директну забрану финансирања даљег испуњавања Споразума о ограничавању стратешког офанзивног оружја све док администрација не представи Конгресу низ извештаја, међу којима је и извештај директора националне обавештајне службе о нуклеарној доктрини Русије.

Законодавци су, подржавши нацрт буџета Пентагона, забранили и трошење средстава на руске извиђачке летове у оквиру Споразума о отвореном небу све док Стејт департмент и Пентагон не убеде законодавце да Москва испуњава све одредбе овог документа.

Помоћ за Европу и Украјину

Конгрес је, такође, позитивно одговорио на захтев Беле куће да се издвоји 3,4 милијарде долара за јачање безбедности земаља НАТО-а у Европи. Пентагон је раније објавио да намерава да у Европу упути додатну оклопно-тенковску бригаду. Нови буџет Пентагона, као и прошле године, садржи посебан одељак о војној помоћи Украјини, за коју је издвојено 350 милиона долара.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут