Кирил: Људе који узимају за право да убијају „у име Бога“ треба зауставити и „снагом оружја“

04-12-2016 08:29:56 | | / vostok.rs |


Људе који узимају за право да убијају „у име Бога“ треба зауставити, а ако је неопходно то треба чинити и „снагом оружја“, изјавио је патријарх московски и целе Русије Кирил.

Поглавар Руске православне цркве рекао је у интервјуу француском „Фигароу“ да се Црква не бори против ислама или неке друге религије, већ против ратоборног безбожништва, које нема право да се идентификује са било којом религијом, укључујући ислам.

„Ту борбу водимо раме уз раме са муслиманима, који у ужасним убиствима, наводно у име ислама, виде скрнављење своје религије. Ми их разумемо. Човек који себи присваја право да убија у име Бога треба да буде заустављен, ако је потребно и снагом оружја“, изјавио је руски патријарх.

Према његовом мишљењу, на руку проповедника религиозног радикализма иду они који се боре против манифестације религије у друштву и који спречавају развој друштвеног религиозног образовања. Дефицит истинског знања о религији, додао је патријарх, „даје огроман простор за делатност оних који врбује људе за ДАЕШ“.

„Треба рећи да религиозни радикализам тера људе да искривљују представе о традиционалним вредностима, изједначујући врлине са грехом. Свестрана подршка традиционалних верских општина најбоља је превенција од религиозног екстремизма и заштита људи од идеологије ДАЕШ-а, која се шири као вирус“, сматра патријарх Кирил.

Осим тога, он је прокоментарисао и однос Руске православне цркве са властима Русије.

„Однос Цркве и државе је изграђен на бази независности и сарадње у сферама где то задовољава интересе православних грађана. Ниво слободе коју имамо је без преседана. Не само у поређењу са совјетским временом, већ и са периодом Руске империје, када је Црква била редуцирана на ниво министарства за духовне послове“, рекао је патријарх.