Лавров о решавању курилског проблема: Тешко је, али ћемо покушати Даље: https://rs.sputniknews.com/rusija/201612031109101573-Lavrov-Rusija-

04-12-2016 08:46:05 | | / vostok.rs |


Москва и Токио су спремни да проблеме решавају мирним путем, иако је позиције земаља тешко приближити. Стране су спремне да се договоре о развоју сарадње две државе у суседним регионима, рекао је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров на крају разговора са јапанским колегом Фумијом Кисидом.

„Дотакли смо се, и то прилично детаљно, теме мировног споразума. Како је више пута наглашавао председник Русије Владимир Путин, ми смо заинтересовани да се реши тај застарели проблем“, рекао је руски министар.

„Јасно је да је тешко приближити принципијелне позиције страна. Проблем је комплексан“, навео је Лавров.

„Без обзира на компликације, ми смо изразили спремност да покушамо да направимо помак у решавању практичних питања што би помогло развоју сарадње између суседних рејона две земље, наставићемо линију максималног, свестраног развоја наше сарадње у свим сферама, без изузетка“, рекао је шеф руске дипломатије.

Министар је навео да ће рад на проблему мировног договора бити настављен.

„Рад на том проблему се наставља, наставиће се све до самита, док ћемо о резултатима упознавати наше лидере“, изјавио је Лавров.