Кери предао Лаврову предлоге за решавање ситуације у Алепу

04-12-2016 08:52:26 | | / vostok.rs |


Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров изјавио је да му је амерички државни секретар Џон Кери дао предлоге САД о Алепу који се поклапа са приступима на којима инсистира Русија.

Руски министар је нагласио да су се до јуче преговори између Русије и САД о Сирији заснивали на жељи америчке стране да Нусра фронт, који предводи милитанте у неослобођеном делу источног Алепа, склони од удара авијације.

„Ипак, Џон Кери ми је на нашем састанку у Риму дао америчке предлоге који се поклапају са приступима на којима руски експерти инсистирају на преговорима са Американцима“, рекао је Лавров на прес-конференцији у Москви.

Русија је спремна да у Женеву одмах пошаље експерте ради договора са САД о корацима за решавање ситуације у Алепу, али то не треба да буде састанак ради састанка, већ треба одредити конкретне рокове за решавања ситуације, додао је Лавров.

„Ми смо спремни да одмах пошаљемо наше војне експерте и дипломате у Женеву како би заједно са америчким колегама усагласили, узимајући у обзир америчке предлоге, заједничке акције које ће обезбедити одлазак свих милитаната из источног Алепа и испоруке хуманитарне помоћи становницима града и које ће осигурати успостављање нормалног живота у источном Алепу“, рекао је руски дипломата.

Сергеј Лавров је, после разговора са министром иностраних послова Јапана Фумијом Кисидом, прокоментарисао одлуку Конгреса САД о ограничавању војних контаката са Русијом.

„Ту нема ништа ново. Још је прошлогодишњи буџет Пентагона садржао забрану контаката између војних ресора“, рекао је Лавров. Он је, такође, додао да споразум Русије и САД о избегавању инцидената у ваздуху функционише. „Нажалост, споразум се тиче само избегавања инцидената у ваздуху. Што се тиче реалне координације у борби против тероризма, њу не видимо“, рекао је руски министар спољних послова.