Са ликвидацијом „јужног џепа” стратешка иницијатива прелази на страну Новоросије

05-08-2014 01:26:42 | | Факти, фото: Факти/ mojenovosti.com |

Готово 500 украјинских војника прешло је 4. августа на територију Русије.

И пре овога је било неколико великих група.

Капитулирали су припадници 72. украјинске бригаде који су три недеље били опкољени у такозваном „јужном џепу” на граници с Русијом.

Тамо су се готово месец дана водиле борбе.

Кијев није успео да деблокира ту војску.

При том, занимљиво је да је Кијев наставио и наставља офанзиву, између осталог, заузео је Славјанско-Краматорску агломерацију.

Траје и офанзива на Шахтјорск, с циљем да се раздвоје Доњецк и Луганск.

Али, Кијев ту ништа није постигао. Можда се нису ни трудили много.

Опкољене јединице су остале без хране и муниције, јер су транспортне авионе обарали антифашисти-устаници.

Отпор бораца у „јужном џепу” је био жилав, јер у војсци су фактички Руси, заглупљени пропагандом и заплашени терором хунте. Борили су се као Руси, упорно.
Предаја ће смањити џеп за упола, уз могућност његове елиминације у року од неколико дана. Након тога:

1. Граница између Русије и Донбаса ће бити слободна, пропашће покушај да се Донбас раздвоји од Русије.

2. То ће бити први стратешки пораз ултранационалистичке хунте. То може да доведе до наглог пораста антиратног расположења и до политичке кризе у Кијеву.

3. Ослободиће се снаге антифашиста-устаника. Оне се могу искористити за деблокирање Луганска или Доњецка, и за пробој ка Мариупољу, а то је највећа економска јединица у Донбасу, и ка обали Азовског мора, такође и за пробој ка северу– где се отвара могућност ослобађања Харкова.

4. Како било да било, у случају елиминисања „јужног џепа”, стратешка иницијатива би први пут од марта могла да пређе на страну антифашиста-устаника.

Да би сачувала стратешку иницијативу, хунта може да покуша да започне масовну офанзиву на Доњецк, Луганск или Приднестровље у скорије време.

Морално-политички ударац по хунти, уз елиминацију „јужног џепа”, толико је јак, да медији који су под њеном контролом још увек ништа не јављају о преласку украјинских војника на територију Русије, јер још увек нема разумних пропагандних идеја како да се то објасни.

У Русији се украјински војници смештају у логоре, даје им се храна, вода, пружа им се медицинска помоћ. Обећано им је да ће их пребацити на територију под контролом хунте.

У Русији се води дискусија да ли је исправно дозвољавати припадницима де факто казнене експедиције да се предају у Русији, уместо устаницима. Јер, хунта ће их брзо послати назад да ратују.

Неколико дана су вођени преговори, команда ЛНР је захтевала да предају 70 неоштећених оклопних возила. А команданти војске хунте су хтели да их дигну у ваздух, јер им у случају да предају технику устаницима следује војни суд.

Резултат је за сада неизвестан.

Али, „јужни џеп” се елиминише пред нашим очима, и то је огромна победа антифашиста-устаника из Донбаса, а пораз Вашингтона и Кијева.

Аутор: Сергеј Марков