Форбс: Ђукановић познат као "Господин 10 одсто"

06-12-2016 05:08:22 | | Oliver Bunic/Bloomberg News/ / vostok.rs |


Историјски државе праве савезе како би побољшале своју одбрану или на други начин унапредиле важне безбедносне интересе. Насупрот томе, САД користе НАТО као облик међународне заштите, индукују нације са мало војне способности, па чак и економски слабе.

Најновији прималац милосрђа одбранеочекује се да буде Црна Гора, чије чланство утицајни сенатори убрзавају.

Црна Гора је нација са поштанске марке са популацијом од једног конгресног дистрикта. Налази се у нестабилном, бруталном и националистичком Балкану, местом толико сукоба и тешкоћа кроз историју. Црногорци никада нису имали лак пут са Турцима, Русима, Србима, Италијанима и Аустроугарима који се сви боре за регионалну доминацију у различитим временима.

„Иако фасцинантна, мада мало безбојна, историја није аргумент за чланство у НАТО. Најбољи комплимент који данас може бити упућен Црној Гори јесте тај да није међународно важна. Озлоглашена, корумпирана енклава која се одвојила од Србије прије десет година, Црна Гора имитира Војводство Великог Фенвика у ‘Мишу који је рикао’ надајући се да ће се обогатити уласком у НАТО, радије него да ратује са Америком“.

Не би требало да изненади никога то што званичници у Подгорици желе да уђу у трансатлантски воз. Прошле недеље нова влада је положила заклетву након проблематичних избора у октобру. Недавно постављени председник Владе Душко Марковић је рекао да његова влада очекује да ће завршити процес приступања на пролеће, а да ће чланство "обезбедити ниво безбедности који нисмо имали у прошлости." Он је додао да се нада да ће се "превазиђи неспоразуми са нашим историјским савезником Русијом", а као да је НАТО био усмерен против неке земље осим Русије.

У ствари, трансатлантски савез неће чувати Црну Гору, која не прети никоме. Али чланство ће понудити службени статус и даље отварање финансијске славине, јер Вашингтон очекује да ће великодушно помоћи новим члановима. Авај, то би могло и омогућити неке послове, да новац не одлази у земљи коју називају "мафијашком државом". Заправо, претходни премијер, који је практично на челу земље четврт века, Мило Ђукановић, има "дугу историју корумпиране и криминалне активности", истакао је аналитичар Џејмс Надо. У ствари, Ђукановић је познат као и као "Господин Десет одсто".

Ипак, можда укључивање Црне Горе даје неку корист другим члановима савеза? Заменик помоћника секретара одбране Мајкл Карпентер понудио је студију глупости када је сведочио о многим врлинама Црне Горе пред Одбором за спољне односе америчког Сената. Војска сада може да ради са снагама НАТО-а, изјавио је он - ако је то разлог да се заштите друге нације. Црна Гора дели НАТО "вредности демократије, индивидуалне слободе и владавине права," иако се то ретко види у црногорској политици.

Форбс