Извештај са конференције ,,Чиме су нас бомбардовали1999?’’

06-12-2016 06:08:09 | | / vostok.rs |


У организаци Истраживачког центра за одбрану и безбедност, 2. децембра у Дому Војске одржана је конференција под називом ,,Чиме су нас бомбардовали 1999?’’.

Преносимо извештај у цењлости:

Први пут су стручна лица, у овом саставу, говорила на једном оваквом скупу на тему последица бомбардовања СРЈ 1999. године и употребе оружја са осиромашеним уранијумом. У периоду од 8 часова колико је трајала конференција говорили су: др Далибор Кекић, др Илија Плећаш, експлозивац Мирјана Анђелковић Лукић, епидемиолог др Зоран Радовановић, генерал у пензији Слободан Петковић, академик проф. др Слободан Чикарић, примаријус др Радомир Ковачевић и неурохирург др Даница Грујичић. Кроз динамичне и конструктивне расправе остварени су неки заједнички закључци.

Епидемиолог Зоран Радовановић је заузео став да се осиромашени уранијум по податцима званичних здравствених организација, не може сматрати одговорним за оболевање од рака већ да узроке ове болести треба тразити у другим факторима као што су: старост, конзумирање цигарета и алкохола, гојазност, физичка неактивност итд.. и да не постоји пораст броја оболелих од рака у Србији. Док је академик и председник Друштва за борбу против рака, проф др Слободан Чикрић приказао податке које је бележио у својој клиничкој пракси дугој око 40 година и истакао да је евидентно да постоји пораст оболелих од рака у Србији, а да се као један од одговорних фактора може сматрати и осиромашени уранијум.

Припадници владине Агнције за заштиту од јонизујућег зрачења и нуклеарну сигурност Србије су такође присуствовали овој конференцији и директор ове агенције је истакао да нема опасности од јонизујућег зрачења у Србији и позвао све заинтересоване да затраже званичне податке од ове Агенције.

Експлозивац, Мирјана Анђелковић Лукић, је нагласила је да на просторима СРЈ за време бомбардовања вођен и биолошки и хемијски рат, а др Даница Грујичић је наговестила важност последица по животну средину. Посебну пажњу слушалаца привукло је предавање генерала у пензији Слободана петковића који је нагласио да је упркос неслагања у ставовим учесника ове конференције заједнички закључак да би требало детаљније истражити ово питање кроз рад једне стручне и мешовите групе како бисмо дошли до званичног става о утицају осиромашеног уранијума на здравље људи.

Као резултат ове конференције у плану је израда издања са конференције које ће садржати радове свих стручних лица који су учествовали на коференцији и Истраживачки центар за одбрану и безбедност ће покренути иницијативу за формирање радне групе за истраживање утицаја осиромашеног уранијума на здравље људи и са тим предлогом изаћићемо пред Владу Републике Србије, истакла је организатор ове конференције Јасмина Андрић.