Масовни надзор САД који је обелоданио Сноуден ствар је масовне контроле, а не против-тероризма

07-12-2016 12:21:05 | | / vostok.rs |


Већина јавности САД није свесна шта је објављено од стране Едварда Сноудена, јер су се медији фокусирали на гласника, а не поруку, рекао је Оливер Стоун за РТ.

"Сноуден је желео да нагласак буде на поруци, а не на гласника. Погрешио је, јер је свет више заинтересован за "убијање гласника и убијање поруке". САД су се жестоко окомиле на Сноудена и прогласиле га издајником, профилисале га као шпијуна - али то није истина ", рекао је познати редитељ Оливер Стоун.



Сноуден је постао познат јер је обелоданио поверљива документа са детаљима програма масовног надзора америчких обавештајних агенција и њених савезника. Оливер Стоун се сусрео са Сноуденом у Москви 2013. године где му је одобрен политички азил.

"Људи не разумеју шта је Сноуден урадио", казао је Стоун.

"Анализа података и онога што радимо као држава је промакла јавности. Они мисле да се ради само о њиховом телефону или рачунару. Али то је само мали део једначине."

Оно што је Сноуден покушао да саопшти јавности је да, супротно тврдњама америчких обавештајних служби, масовни надзор није ефикасан или чак неопходан за борбу против тероризма.

"Подаци добијени путем масовног надзора се користе за све врсте злонамерних радњи."

"Разлог због чега се то ради, а што је Сноуден указао кроз филм је да се има потпуна контрола. Да се има контрола над што више могућих информација - економских, социјалних, војних, корпоративних и финансијских. То доводи до свих тешкоћа које можете нанети земљи, тако што их јавно објавите", рекао је Стоун.

Примери таквих радњи и мешања, указао је Стоун, укључује и опозив бразилског председника Дилме Русеф, невоље у привреди Венецуеле, као и оружаног преврата у Украјини, па све до рата у Сирији.

"Aнализа података на којој САД раде на обимном нивоу се користи за рат дроновима, тако да сви пате од информатичког ратовања. Информатичко ратовање је најопасније и налази се и над нама", рекао је Стоун.

"То смо почели 2007. године против Ирана и од тада људи то разумеју. Друге земље су такође развиле његове форме, а независни хакери долазе ниоткуда.", додао је Стоун.

Восток
, РТ