Запад најављује санкције због ослобађања Алепа

08-12-2016 09:11:40 | | / vostok.rs |


Лидери САД, Велике Британије, Немачке, Француске, Италије и Канаде усвојили су заједничку изјаву о ситуацији у Алепу, у којој је најављена могућност увођења санкција савезницима сиријског председника Башара ел Асада.

„Спремни смо да размотримо додатне рестриктивне мере против физичких и правних лица која делују у интересима или у име сиријског режима“, наводи се у саопштењу прес-службе Беле куће.

У тексту се, такође, позивају све стране у сиријском сукобу да поштују „стандарде међународног хуманитарног права, укључујући и Женевску конвенцију“.

„Генерални секретар УН Бан Ки Мун говорио је о ратним злочинима у Сирији. Одговорни морају да буду кажњени. Позивамо УН да истражи одговарајуће извештаје и прикупи доказе за процесирање одговорних за ратне злочине“, наводи се у документу.

Позиви за нове санкције чују се у позадини саопштења о ослобађању источног дела Алепа.

Тако су крајем новембра немачки посланици тражили од ЕУ да уведе нове санкције Русији због акција Москве у Сирији. Раније су ову идеју заступале САД, као и Немачка, Француска и Велика Британија.

О овом питању се расправљало на самиту ЕУ крајем октобра, међутим, један број европских земаља, а пре свега Италија, било је против и одлука није донета. Западне земље непрестано оптужују Русију за ваздушне нападе на цивилне циљеве у Сирији, при чему се оптужбе заснивају на извештајима наводно „поузданих извора“.

Међутим, конкретне доказе, упркос поновљеним захтевима из Москве, нико није дао. Русија је више пута изјављивала да врши нападе на терористе, а да се одлуке о циљевима доносе након детаљне провере обавештајних служби.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут