„Росњефт“ продао 19,5 одсто акција

08-12-2016 09:55:56 | | / vostok.rs |


Извршни директор руског нафтног гиганта „Росњефта“ Игор Сечин упознао је руског председника Владимира Путина са договором о приватизацији компаније, саопштио је прес-секретар председника Русије Дмитриј Песков. Стратешки инвеститор руске компаније је постао конзорцијум компаније „Гленкор“ и „Сувереног фонда Катара“.

„Купац и стратешки инвеститор је конзорцијум компаније ’Гленкор‘ и ’Катарског сувереног фонда‘“, рекао је Песков. Они ће добити по 50 одсто у конзорцијуму, који је купио 19,5 одсто акција „Росњефта“, рекао је Сечин. Оба купца сада имају по 9,75 одсто акција „Росњефта“. То је трећи по величини пакет акција у „Росњефту“. Највећи пакет акција је у власништву „Росњефтгаса“ (његов удео се смањио са 69,5 одсто на 50 одсто акција плус три акције), а други по величини пакет акција је у власништву „Бритиш петролеума“ (19,75 одсто).

Контролни пакет акција компаније остао је у рукама руске државе. Председник Русије Владимир Путин оценио је приватизацију 19,5 одсто „Росњефта“ као највеће улагање на светском енергетском тржишту и честитао је извршном директору компаније Игору Сечину на успеху, рекао је Песков.

„Владимир Путин је то назвао највећим улагањем на светском енергетском тржишту у 2016. години“, рекао је Песков.

Приватизацијом дела „Росњефта“ руски буџет ће остварити приход од 10,5 милијарди долара. Председник Русије је наложио извођење етапног конвертовања у рубље средстава која ће бити добијена од те приватизације.

„Председник је навео да ће наредних дана у земљу стићи значајна количина валуте и како би се избегло колебање курса потребно је предвидети одговарајући етапни систем конвертовања“, рекао је представник Кремља.