Грушко: Раст војних расхода НАТО држава довешће до конфронтације из времена Хладног рата

08-12-2016 10:12:51 | | / vostok.rs |


Раст војних расхода европских држава, које улазе у НАТО, до два одсто БДП-а, како предвиђа споразум лидера Алијансе, довешће до војне конфронтације из времена Хладног рата, сматра стални представник Русије при НАТО-у Александар Грушко.

„Очигледно је фактор Трампа користио онима који се залажу за безусловну и оперативну реализацију одлука самита из Велса и Варшаве за достизање војних расхода до два одсто БДП-а“, рекао је Грушко руским новинарима.

Према његовим речима, „повећање буџета европских земаља до тог врха сумарно ће износити више од 100 милијарди долара, што превазилази војни буџет Русије“.

Он је подсетио да према нормама НАТО-а, најмање 20 одсто војних расхода треба да иде на куповину наоружања. „Ако те одлуке буду реализоване, а затим претворене у друге споразуме — ради се, пре свега, о куповини америчког наоружања — то ће бити још један фактор који ће погоршавати ситуацију у Европи, и водити ка томе да се можемо наћи у загрљају војне конфронтације из времена Хладног рата“, рекао је Грушко. Он је додао да Русија није заинтересована за такав развој догађаја.

„Ипак, ми ћемо урадити све са војне тачке како бисмо у потпуности заштитили наше националне интересе и подржали одбрамбене могућности на највишем нивоу“, изјавио је стални представник Русије при НАТО-у.

О нападу на руску болницу

Одбијање генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга да коментарише гранатирање руске болнице у Алепу, у којем су погинуле две руске болничке, а један педијатар је рањен, флагрантан је пример двоструких стандарда, изјавио је руским новинарима стални представник Русије при НАТО-у Александар Грушко.

„То је флагрантан пример двоструких стандарда, када НАТО-вци нису нашли ниједну реч како би изразили жаљење, речи саучешћа и оштру осуду напада на нашу болницу, који је довео до људских жртава међу лекарима и Сиријцима“, рекао је Грушко.

Раније је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг на молбу да прокоментарише напад на руску болницу у Сирији изјавио да је ситуација у Алепу показује да треба наћи политичко решење за конфликт, а притом није рекао ниједну реч о погинулима током напада на руску војну болницу. Он није искључио да би седница Савета Русија-НАТО на нивоу сталних представника могла да буде одржана крајем године.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут