Хашки трибунал тражи помоћ СБ УН за хапшење троје србских држављана

08-12-2016 06:11:38 | | / vostok.rs |


Председник Хашког трибунала Кармел Агиус позвао је данас Савет безбедности УН да обезбеди да Србија поступи по налозима тог суда за хапшење троје србских држављана, који су издати пре 22 месеца.

Поред тога, у обраћању Савету безбедности Агиус је позвао све земље-чланице УН да изврше међународне налоге за хапшење који су недавно издати за троје оптужених, наглашавајући да је Међународни суд спреман да експедитивно поступи у том предмету, у складу с правима на законити правни поступак и правично суђење, саопштено је из Хага.

Трибунал је троје чланова Српске радикалне странке: Петра Јојића, Вјерицу Радету и Јова Остојића оптужио да су наводно утицали на сведоке у процесу против др Војислава Шешеља, тако што су их претњама, уценама и митом наговарали да промене исказе или да не сведоче.

„Сарадња с Међународним судом представља ’кључну обавезу‘ и премда Трибунал уважава да политичке осетљивости у одређеним околностима могу проистећи из сарадње са њим, оне никада не могу представљати изговор за несарадњу“, рекао је Агиус.

Он је због тога затражио подршку СБ, тврдећи да непоштовање суда поткопава његову способност да води правичне и ефикасне правосудне поступке.

Агиус је говорио и о другим случајевима пред Трибуналом који су у току . Он је известио СБ да се поступци у предмету „Младић“ и жалбени поступак у предмету „Прлић“ и други одвијају предвиђеном динамиком и да се очекује да пресуде у ова два предмета буду изречене до краја новембра 2017.