Туск: Пољска има исту моћ у ЕУ као и Немачка

10-12-2016 09:44:16 | | / vostok.rs |


Пољска има исту моћ као и Немачка у Европској унији и судбина ЕУ зависи од пољске владе подједнако као што зависи од немачке владе на челу са канцеларком Ангелом Меркел, изјавио је данас председник Европског савета Доналд Туск.

Он је у интервјуу за недељник „Полска“ оптужио Јарослава Качињског, бившег премијера и лидера владајуће Партије права и правде да о Европској унији говори на најгори могући начин, те да често шаље негативне сигнале Бриселу, што подрива кредибилитет Пољске као поузданог партнера, преноси „Политико“.

„У ситуацији кад нека земља има свог представника на највишој позицији у Европи и зловољна је због тога, она не може да буде третирана сасвим озбиљно, и то је овде проблем“, рекао је Туск алудирајући на своје дугогодишње несугласице са представницима актуелне пољске власти. На крају крајева, будућност ЕУ зависиће од „добре воље и јасне солидарности њених чланица — укључујући Пољску, а не само једног лидера“, рекао је Туск одговарајући на питање да ли мисли да је немачка канцеларка Ангела Меркел последња нада за либералне демократије у Европи.

Он је оценио да ће улога Немачке расти после одлуке Британије да изађе из ЕУ и победе Доналда Трампа у САД, али је упозорио да не може једна особа појединачно да заштити ЕУ, или демократију од нестабилности и шокова са којима се повремено суочавамо. Његов главни задатак је, како је додао, да спречи да Пољска постане изолована на периферији Европе у случају да се ЕУ распадне за десет година. Туск је додао да се на састанцима у Бриселу веома труди да укаже да понашање Варшаве „нема никакве везе са тиме шта Пољаци мисле о Европској унији“.

ТАНЈУГ