Пушков: Статус Крима неће бити доминантна тема у већини западних влада већ наредне године

10-12-2016 11:08:12 | | / vostok.rs |


Питање о статусу Крима неће бити доминантна тема у већини западних влада већ наредне године. Доналд Трамп ће се, притом, тешко одлучити да Крим призна као део Русије, али могао би да удаљи ту тему са дневног реда, сматра руски сенатор Алексеј Пушков.

Саветник изборног штаба новоизабраног председника САД Доналда Трампа Картер Пејџ изјавио је да види могућност да нова америчка администрација отклони заблуду у вези са признавањем Крима као саставног дела Русије. Трамп је током предизборне кампање обећао да ће у случају да буде изабран за председника САД размотрити питање признавања руског статуса Крима.

„Мислим да Крим неће бити доминантна тема у ставовима највећег броја влада западних држава 2017. године, а још мање 2018. и тако даље. Претпостављам да Доналд Трамп неће желети да од Крима прави некакву јабуку раздора између САД и Русије. У Вашингтону почињу да говоре о такозваном балтичком сценарију — САД нису признале постепено зближавање балтичких република након Другог светског рата 1945. године, али су, ипак, признале територијални интегритет Совјетског Савета“, рекао је Пушков на конференцији за новинаре у МИА „Росија севодња“.

Он је додао да су мале шансе да ће Трамп признати Крим, али да је „могуће претпоставити да би ту тему могао да уклони са дневног реда“.

Антируско расположење у западним земљама ће се наставити, али услови за „антируски карневал“ већ сада нису исти, отуда потиче хистерични тон Запада, сматра Пушков.

„Сукоб ће се наставити, али у лошијим условима за антируске снаге, због тога што су до сада једноставно имали празник… То су били такви антируски карневали на самитима НАТО-а, на сесијама Парламентарне скупштине Савета Европе, на заседањима Европског парламента, када су усвајане антируске резолуције. Чини ми се да ће се та атмосфера антируског карневала и великог славља антируских снага сада променити“, рекао је Пушков.

Према његовим речима, још је рано оцењивати интензитет тих промена и одговарати на питање колико ће оне бити дубоке.

„Треба мало причекати да би се износиле оцене, али савршено је очигледно да тенденција иде у другом правцу“, навео је сенатор.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут