Москва: Земље Црног мора одувек биле најважнији економски и политички партнери

11-12-2016 10:15:16 | | / vostok.rs |


Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров посетиће почетком наредне недеље Србију где ће се састати са руководством земље и учествовати на заседању Савета министара спољних послова Организације за црноморску економску сарадњу (ОЦЕС).

Москва сматра ОЦЕС једином регионалном економском организацијом у региону Црног мора, наводи се у саопштењу објављеном на сајту руског Министарства спољних послова.

„На састанку ће министри размотрити резултате србског председавања ОЦЕС-у, јачање финансијске основе Организације, припрему за 25-годишњицу 2017. године, повећање ефикасности пословања и у вези са тим реформске иницијативе, рад секторских помоћних тела ОЦЕС, као и јачање пројектне сарадње“, пише у саопштењу.

Руско министарство наводи да су „за Русију земље Црног мора одувек биле и остале најважнији економски и политички партнери“.

„Даљи развој мултилатералних односа у оквиру ОЦЕС-а довешће до јачања наших односа, промоције стабилности и безбедности у региону Црног мора“, истиче се у саопштењу.

„Сматрамо ОЦЕС једином регионалном економском организацијом у региону Црног мора у којој земље региона успевају да заједничким напорима јачају сарадњу у разним областима привреде“, пише у саопштењу.

Министарство додаје да ће председавање ОЦЕС-у на период од јануара до јуна 2017. преузети Турска. Током своје посете Србији 12. и 13. децембра Лавров ће се састати са председником, премијером и министром спољних послова земље. „Током предстојећих разговора биће извршен детаљан преглед кључних билатералних и међународних питања, оцењена динамика реализације ранијих споразума и разматрани кораци за даљи развој сарадње“, закључује се у саопштењу.