Русија и САД још нису постигле сагласност о изласку бораца из сиријског Алепа

12-12-2016 09:32:01 | | / vostok.rs |


Русија и САД још увек нису постигле сагласност о изласку бораца из сиријског Алепа, изјавио је заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков.

„То што западне агенција јављају није увек у складу са реалношћу. Важно је да Русија и њене снаге у Сирији већ дуже време предузимају све мере како би се у Алепу створили услови за безбедан излазак оних који се тамо налазе“, рекао је он.

Претходно је агенција „Ројтерс“ саопштила да су Русија и САД наводно обезбедиле излаз борцима Нусра фронта из источног Алепа, као и да то може бити спроведено већ у наредних 48 сати.

Према речима Рјабкова, питање изласка бораца из Алепа ће се решавати и даље, будући да САД инсистирају на томе да се обезбеди потпуна слобода кретања свима онима против којих се сада боре владине снаге.

„Из тог разлога ни о каквом заједничком предлогу који би потом разматрала опозиција не може бити ни речи. Нејасно је на какве се изворе позивају агенције које објављују такву информацију“, оценио је руски дипломата.

Истовремено, Рјабков је додао да Москва констатује одређен успех на сусретима стручњака Русије и САД о Сирији у Женеви, иако се тај процес одвија изузетно споро. „Још увек наилазимо на покушаје САД да искористе тај канал како би утицале на ситуацију на терену у оним местима где је њима и њиховим штићеницима то потребно“, рекао је он и додао да је то за Русију неприхватљиво, те да управо то ствара мноштво проблема када је реч о постизању крајње сагласности.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут