Чуркин: САД неефикасна због ривалства између Стејт департмента и Пентагона

12-12-2016 09:39:05 | | / vostok.rs |


Недостатак ефикасности администрације САД у покушају да реши сиријски проблем може се објаснити ривалством између Стејт департмента, војске и обавештајних служби, које траје од давнина, сматра стални представник Русије при УН Виталиј Чуркин.

„Све је гора ситуација када је реч о ривалству између Стејт департмента и Џона Керија са једне и Пентагона и обавештајних служби са друге стране. Сви се баве истом проблематиком“, рекао је он.

Чуркин је навео и однос сталне представнице САД у УН Саманте Пауер која се само привидно потчињава Џону Керију, али зато има директни излазак на америчког председника.

Руски дипломата се осврнуо и на рад одлазећег америчког председника Барака Обаме, рекавши да он и његова администрација ништа нису успели да остваре када је реч о Блиском истоку.

„Никакав прогрес није постигнут, штавише, све је довело до катастрофалних последица у Либији, Ираку, али и у палестинско-израелском конфликту“, рекао је Чуркин.

Он је додао и да је разумљиво што су демократе деморализоване победом републиканца Доналда Трампа на изборима у САД. „То је за њих изузетно јак ударац, то нису очекивали. Трамп тежи ка томе да прецрта многа Обамина наслеђа“, закључује Чуркин.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут