Путин: Русија је спремна да понуди све што доприноси борби против терориста

13-12-2016 09:53:33 | | / vostok.rs |


Русија је спремна да страним купцима понуди најновија средства за борбу против тероризма, укључујући ПВО, авијацију, реактивну артиљерију и оклопна возила, изјавио је руски председник Владимир Путин на састанку Комисије за војно-техничку сарадњу Русије и страних држава.

Како је рекао, Русија је спремна да понуди све што доприноси борби против терориста, коју су фактички формирали крупне организоване оружане групације, које користе савремено наоружање, углавном западне производње и често су предвођене добро припремљеним стручњацима са квалитетним војним образовањем.

Такође, предложио је да се анализирају сви трендови глобалног тржишта наоружања – да се узме у обзир смањење светских војних трошкова због актуелне економске ситуације, пораст активности нових произвођача наоружања, као и настојање купаца да узима савремено оружје радије него класично, и то са могућношћу да њихово одржавање буде вршено у земљама у које се испоручује.

„Трудимо се да узмемо у обзир све те факторе, да понудимо купцима руско оружје и војну технику, које ће имати оптимални однос цене и квалитет, сигурност и једноставност коришћења, али и високу ефикасност у борбама“, истакао је Путин.

Руски председник је такође упозорио да је неопходно посветити посебну пажњу којим земљама се испоручује руско оружје.

„У последње време целокупни региони се суочавају са порастом насиља и терористичким претњама. Такви примери су нам добро познати — Сирија, Либија, Ирак, Авганистан. Наша земља веома пуно улаже у борбу против међународног тероризма, за јачање одбрамбене моћи савезника, укључујући партнера из ОДКБ-а“, истакао је Путин.

Русија на тржишту оружја ради у условима изузетно јаке конкуренције, а понекад се суочава са нечасним понашањем неких партнера, изјавио је руски председник.

„Наша земља заузима друго место у свету у овој области, у првој петорци смо испред Француске, Немачке и Велике Британије, истовремено поступајући у складу са традиционално тешким тржишним условима, а понекад се суочавамо и са нечасним понашањем неких партнера“, рекао је Путин.

Он је додао и да Русија тренутно сарађује са преко 100 земаља када је реч о продаји оружја, као и да укупна вредност наруџбина износи више од педесет милијарди долара.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут