Чавиушоглу: Остављамо у прошлости проблеме са Русијом

13-12-2016 10:04:48 | | / vostok.rs |


Русија и Турска су на добром путу, не смемо да се зауставимо јер смо изгубили целу годину, рекао је за агенцију Спутњик министар спољних послова Турске Мевлут Чавушоглу, коментаришући недавну посету турског премијера Биналија Јилдирима Русији.

„Остављамо у прошлости проблеме са Русијом. Од јуна ове године Москва и Анкара доследно јачају билатерални дијалог. Прошле недеље сам у Алањи примио свог руског колегу Сергеја Лаврова. Могу да кажем да је посета била веома продуктивна и да смо разговарали о конкретним питањима, на пример о нормализацији односа и ситуацији у Сирији. На тај начин је створен добар темељ за посету председника Ердогана Русији, што је планирано за почетак 2017. године“, рекао је Чавушоглу.

Према речима Чавушоглуа, нормализација билатералних односа је пре свега важна за економски сектор.

„Молимо руску страну и очекујемо од ње да ће Русија поново успоставити безвизни режим и да ће укинути рестрикције у одређеним браншама. Москва ради на томе и сигуран сам да ће после посете турског премијера Русији бити постигнут напредак по том питању.“ Шеф турске дипломатије је подсетио да је још пре посете премијера Јилдирима Русији, Анкара ратификовала споразум о изградњи гасовода „Турски ток“ и да очекује да ће то ускоро учинити и Москва.

„Наравно да је било речи о изградњу нуклеарке ’Акују‘. Наш премијер је поново истакао да Турска рачуна да ће до 2023. године добити електричну енергију произведену у овој електрани.“

Чавушоглу је посебно подвукао да је турског премијера у Русији примио председник Владимир Путин, што је доказ да руски лидер придаје посебан значај односима са Анкаром. „Русија и Турска су на добром путу, не смемо да се зауставимо јер смо изгубили целу годину, има много тога да се уради“, закључио је шеф турске дипломатије.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут