Дачић: Не могу да верујем да та моћна ЕУ не може да утиче на једну Хрватску

13-12-2016 11:53:30 | | / vostok.rs |


Поред Хрватске, која је блокирала отварање поглавља 26, које се односи на образовање, одређене резерве имала је и Бугарска, изјавио је данас министар спољних послова Србије Ивица Дачић, наводећи да теоретски још постоји могућност да се данас у Бриселу отвори и то поглавље у преговорима Србије са ЕУ.

Дачић је за РТС рекао да је премијер Александар Вучић, који се синоћ вратио из Брисела због тога што ЕУ није отклонила препреке за отварање и поглавља 26 у преговорима Србије и ЕУ, односно није постигнут договор са Хрватском да повуче своју блокаду, до касно у ноћ радио и био је у контакту са најважнијим политичким личностима у ЕУ.

„Видећемо шта ће се даље десити. Србија има свој пут ка ЕУ, али Србија неће никоме дозволити да је понижава, вређа, а нарочито да је условљава… За отварање сваког поглавља морамо да водимо специјалне ратове са појединим земљама или са челницима ЕУ“, каже Дачић.

Како је рекао, у Хрватској се створила једна антисрбска атмосфера и да нова хрвтска Влада није променила такав однос према Србији. Каже и да је у Хрватској проблем чоколадица која долази из Србије, те да је Хрватска земља у којој се обнавља фашистичка и усташка идеологија. Наводећи да је јадна таква ЕУ у којој Хрватска води главну речи и условљава европски пут Србије, а свакодневно крши европске вредности, Дачић каже да ми нисмо наивни јер није у питању ни Хрватска ни Бугарска.

„Не могу да верујем да та моћна ЕУ не може да утиче на једну Хрватску и на једну Бугарску… На Хрватску да ли ће дати или неће дати сагласност на одређена поглавља. Разумем оптерећеност и фрустрације које Хрватска има у односу на Србију, на успехе које Србија постиже, али то апсолутно не доприноси стабилности у региону“, рекао је Дачић.

Каже да треба сачекати да се види шта ће се данас дешавати, јер теоретски постоји могућност да се нешто промени и да се ипак отвори и поглавље 26. Дачић је подсетио да је премијер Александар Вучић раније са хрватском председницом Колиндом Грабар Китаровић потписао документ о заједничком раду у будућности у интересу српске мањине у Хрватској и хрватске мањине у Србији. Говорећи о Бугарској, Дачић је рекао да је лако написати у уставу да нема мањина у некој земљи, и онда немате проблем са мањинама. „И сад они говоре о праву бугарске мањине у Србији“, навео је Дачић.