Лавров:САД на сваки могући начин избегавају да нападну терористе

14-12-2016 11:15:14 | | / vostok.rs |


Сједињене Државе на сваки могући начин избегавају да напну Нусра фронт, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров на састанку са учесницима годишњег научно-образовног програма „Дијалог у име будућности“.

Став САД у разговорима са Русијом о Сирији може бити објашњен жељом Вашингтона да заштити Нусра фронт, рекао је министар Лавров и додао да су разговори са САД о Сирији „окупљањем уродили плодом“.

У међувремену, Русија води разговоре са свим војним групама у Сирији, осим са Нусра фронтом и ДАЕШ-ом, рекао је Лавров. Руски министар је навео да Москва такође одржава дијалог са земљама у региону, укључујући Турску која има контакте са милитантима, наоружаном опозицијом у Сирији.

„Мислим да тај канал може постати ефикаснији од наших вишемесечних неплодних разговора са америчким колегама“, нагласио је он.

„Контакти постоје, али сваки пут када се о нечему договоримо, Американци скрећу на своју страну већ постигнуте договоре. Тако је било у септембру, тако је било почетком децембра. Нама читају лекције и говоре: ’Русија предлаже да се договоре коридори како би милитанти изашли, међутим прво треба одмах зауставити борбе, а затим кроз неколико дана се такви коридори могу стварати“, рекао је Лавров.

„Ни у Ираку, нити у Либији, посебно не у Јемену нико не тражи, пре него што се седне за преговарачки сто, одмах прекинути војне акције и поштовати недељу-две потпуни прекид ватре, а у Сирији то траже“, навео је Лавров.

Позиви за „прекид ватре“ имају циљ да се, док се припадници војних група одмарају, добије наоружање. Истовремено, Русија се нада да ће се ситуација у Алепу коначно решити у наредна два или три дана, додао је Лавров.

„Само је интервенција руских ваздушних снага омогућила Сиријцима да зауставе ову претњу (од ДАЕШ-а) са великим тешкоћама и почну да потискују терористе. Надам се да ће у наредна два или три дана бити решена ситуација у источном Алепу. Створили смо хуманитарне коридоре које користе десетине хиљада цивила да би напустили Алеп и они су га напустили“, рекао је Лавров.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут