Светски рејтинг 40 најбољих светских образовних система за 2014.г

07-08-2014 01:47:00 | | / mojenovosti.com |

ЈУЖНА КОРЕЈА ПРЕУЗЕЛА ВОЂСТВО ОД ФИНСКЕ

.Фински и јужнокорејски модели образовања као антиподи

.Иза успешних система образовања у Јужној Кореји и Финској стоје одлични наставници

.У овим земљама, а посебено у Финској, акценат је не на обдареним ученицима, него на даровитим наставницима

.Од свега је ипак најважнија култура којом друштво и држава подржавају вредност образовања

.У Јужној Кореји и Финској кроз идеју образовања формирају се основни морални циљеви друштва у целини

Најбољи образовни систем на свету има Јужна Кореја, а затим следе још три земље југоисточне и источне Азије – Јапан, Сингапур, Хонгхонг, док је Финска, чији је образовни систем до сада предњачио у Европи и свету, на најновијем недавно објвањеном рејтингу тек на 5. месту од 40 одабраних земаља са најбољим резултатима.

Еconomist Inteligense Unit je за компанију Pearson која се бави истраживањима у сфери образовања саставио анализу светских образовних ситема и објавио рејтинг 40 земаља са најефиакснијим школским системима у свету за 2014. г.

Рејтинг (Index of cognitive skills and educational attinment) је састављен на основу целог низа међународних тестова и показатеља у сфери образовања на које се сваке године у целом свету потроши више од 5 трилиона долара.

Рејтинг 20 најбољих светских образовнх ситема за 2014. изгледа овако (у загради је дат поредак из претходног рејтинга, 2012.):

1.Јужна Кореја (2.), Јапан (4.), 3. Сингапур (5.), 4. Хонгхонг (3.), 5. Финска (1.), 6.Велика Британија (задржала 6. место), 7. Канада (10.), 8.Холандија (7.), 9.Ирска (11.), 10.Пољска (14,), 11.Данска(12.), 12. Немачка (15.), 13.Русија (20.), 14. САД (17,), 15.Аустралија (13.), 16.Нови Зеланд(8.), 17.Израел (није био међу првих 20.), 18.Белгија (16.), 19.Чешка (није је било међу првих 20.) 20. Швајцарска(9.)

У овогидишњи рејтинг 20 најбољих нису се нашле Мађарска (пре две године 18., а сада 22.) и Словавчка (сада 27., а на претходном рејтингу 19.место).

На рејтингу најбљих школскх ситема на свету у 2014.г по верзији Economist Itelligence Unit састављеном по наруџби компаније Pearson специјализиране за истраживања у сфери образовања, поредак од 21. до 40. је следећи:

21.Нрвешка, 22. Мађарска, 23.Француска, 24. Шведска, 25.Италија, 26.Аустрија, 27. Словачка, 28. Португалија, 29.Шпанија, 30.Бугарска, 31.Румунија, 32. Чиле, 33.Грчка, 34.Турска, 35.Тајланд, 36.Колумбија, 37.Аргентина, 38. Бразил, 39.Мексико, 40. Индонезија.

Оцена когнитивних могућности ученика на основу резлтата PISE

Компанија Pearson је оцењивала когнитивне спсобности на основу резултата међународног истраживања Pisa у којима је поређен ниво писмености, знања из математике и природних наука. За мерење нивоа образовања вреднован је ниво писмености и опште припремљености ученика.

Овако поставњен рејтинг даје информацију о томе колико се новца одваја за развој образовања у разним земљама, колику плату добијају наставници, какав је општи ниво припремљености ученика, колики је проценат незапослених у овој или оној земљи, а садржи такође и податке о дужини века становништва у тој конкретној држави.

Јужна Кореја и Финска апсолутни лидери рејтинга школског система “Learing Curve“ (кривуља образовања)

Према подацима истрaживања компаније Pearson, организованих 2012. и 2014., а које је представио Economist Intelligens Unit, Финска и Јужна Кореја су апсолутни лидери рејтинг система образовања „Learning Curve„ (кривуља образовања) како по општем индексу, тако и по нивоу образовања.

Знатна разлика у системима образовања Финске и Јужне Кореје

Образовни системи ових географски удаљених земаља на два континента у значајној мери се разликују.

Тако се у Јужној Кореји, као, усталом и у скоро у свим азијским земљама, тежиште ставља на „бубање„, на максимални број часова проведених у школи. После школске наставе, већина ученика посећује допунске часове у приватним школама или се посвећује понављању лекција под стручним вођством репетитора.
При крју завршетка школе број допунских часова се стално повећава.

Финске, пак, школе представљају антипод јужнокорејским по времену које ученици проведу учећи лекције

Главни принцип наставе у скандинавским земљама (чији образовни системи су према најновијем рејтингу 2014. колективно знатно заостали у односу на школе земаља Југоисточне Азије) је пружање помоћи ученицима да схвате наставни материјал, да га примене, а не просто да га репродукују.


Индекси Финске и Јужне Кореје у 2012.:1, 24 и 1, 23

Али, без иакаве сумње школски системи ове две земље (Финска и Јужна Кореја) гледано уопштено, имају и нешто зајдничко, јер иначе им индекси не би били толико близу према истраживању из 2012: 1, 24 и 1, 23, (док су ове године знатно удаљенији, пошто је Јужна Кореја „побегла „Финској за читава 4 копља у висину !)

Иза успешних ученика увек стоје успешни наставници

Иза успешног ситема образовања и у Јужној Кореји и у Финској стоје одлични наставници. У тим земљама се не ослањају на обдарене ученике, него на обдарене наставнике, посебно у Финској у којој је конкуренција за место наставника огромна на наставничким факултетима (прима се тек један од 12 кандидата, а сваки наставник по завршетку студија мора имати положен научни степен магистра наука).

У Јужној Кореји је плата настваника у проскеу два пута већа од просечне, али у Финској се још увек није тако високо винула.

Главна је - култура подршке вредности образовања

Важнија од свега је ипак култура којом друштво и држава подржавају вредност образовања.

Истина, и друге земље такође подржаавју образовање, али у Финској и Јужној Кореји се кроз идеју образовања формирају основни морални циљеви друштва у целини.

Премда у основи корејског односа према образовању у суштини лежи конфучијанство, ипак је мање о једне четвртине популације било писмено крајем Корејског рата.

Последњих деценија у овој азијској земљи образовање је постало не само начин самоусавршавања, него и најефиксанији метод да се изгради земља коју су јапански освајачи били разорили.

Бранко Ракочевић