Србија на 52. месту по мирољубивости у свету

07-08-2014 02:07:59 | | / mojenovosti.com |

-Најмирољубивије земље на свету су Исланд, Данска, Аустрија, а “најборбеније„ Авганистан и Сирија Од 182 земље обухваћене истраживањем, САД на 101., Украјина 141. ,Русија 152.

Компаније Economist Intelligence Unit и Institute for Economics and Peace сачиниле су Глобални индекс мирољубивости земаља (Global Peace Index) у коме је од 182. дражве обухваћене истраживањем, Србија рангирана на 32. место.

На простору бивше Југославије по мирољубивости је најбоље рангирана Словенија (14.), Хрватска је на 26,. Црна Гора је заузела 56. позицију, Босна и Хњерцеговина је на 61., тзв . држава Косово је по мрољубивости сврстана на 64. позицију Светске ранг-листе, Македнонија је на 87. месту.

Према овом рејтингу мрољубивих земаља на светској ранг-листи САД су на 101. месту, Украјина на 141., а Русија – међу последњима - на 152.позицији. На крају списка су Авганистан и Сирија.

За најмирољубивије земље света су проглашене Исланд, Данска и Аустрија.

Подсећамо да је Глобални индекс мирољубивости (Global Peace Index) комплексни показатељ који карактерише мирољубивост земаља света мерен нивоом насиља унутар саме државе као и нивоом агресивности њене спољне политике.

Истовремено је то и показатељ које државе можемо сматрати најбезбеднијим за живот човека.

Бранко Ракочевић