Лавров: Само је руска ваздушна интервенција омогућила Сиријцима да зауставе терористе

14-12-2016 03:30:59 | | / vostok.rs |


Руски министар спољних послова Сергеј Лавров на састанку са учесницима годишњег научно-образовног програма „Дијалог у име будућности“ изјавио да независне хуманитарне организације не потврђују податке о зверствима у источном Алепу.

„Знам из прве руке оцене независних хуманитарних операција које имају своје представнике у источном Алепу. Нико од њих не потврђује информације да се тамо наводно дешавају нека зверства, да неко отима војно способне људе који излазе из Алепа“, рекао је Лавров.

Он је навео да став САД у разговорима са Русијом о Сирији може бити образложен жељом Вашингтона да заштити Нусра фронт и додао да су разговори са САД о Сирији „окупљањем уродили плодом“.

У међувремену, Русија води разговоре са свим војним групама у Сирији, осим са Нусра фронтом и ДАЕШ-ом, рекао је Лавров. Руски министар је навео да Москва такође одржава дијалог са земљама у региону, укључујући Турску која има контакте са милитантима, наоружаном опозицијом у Сирији.

„Мислим да тај канал може постати ефикаснији од наших вишемесечних неплодних разговора са америчким колегама“, нагласио је он.

„Контакти постоје, али сваки пут када се о нечему договоримо, Американци већ постигнуте договоре окрећу на своју корист. Тако је било у септембру, тако је било почетком децембра. Нама држе лекције и говоре: ’Русија предлаже да се договоре коридори како би милитанти изашли, али прво треба одмах зауставити борбе, а затим се за неколико дана такви коридори могу стварати“, рекао је Лавров.

„Ни у Ираку, нити у Либији, посебно не у Јемену нико не тражи пре него што се седне за преговарачки сто да се одмах прекину војне акције и поштује недељу-две потпуни прекид ватре, а у Сирији то траже“, навео је Лавров.

Позиви за „прекид ватре“ имају циљ да се, док се припадници војних група одмарају, добије наоружање.

Истовремено, Русија се нада да ће се ситуација у Алепу коначно решити у наредна два или три дана, додао је Лавров.

„Само је интервенција руских ваздушних снага омогућила Сиријцима да зауставе ову претњу (од ДАЕШ-а) са великим тешкоћама и почну да потискују терористе. Надам се да ће у наредна два или три дана бити решена ситуација у источном Алепу. Створили смо хуманитарне коридоре које користе десетине хиљада цивила да би напустили Алеп и они су га напустили“, рекао је Лавров.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут