Руске банке одустају од западних кредита и враћају новац у земљу

07-08-2014 02:40:03 | | Факти, фото: Факти/ mojenovosti.com |

Руске компаније - према подацима агенције Bloomberg - у јулу нису узеле на међународном тржишту ниједан кредит у еврима, доларима или швајцарским францима,

Тo се догодило први пут у последњих пет година.

Прошле године Руси су на међународном тржишту узели 59,2 милијарде долара кредита.

Од тога је 78 одсто, према подацима холдинга Morgan Stanley, било узето од европских, а 13 одсто од америчких банака.

Размере кредитирања на међународним тржиштима почеле су нагло да се смањују са заоштравањем сукоба између Запада и Русије због Украјине.

По мишљењу аналитичара, руске компаније засад немају разлога да брину: Централна банка Русије обећала је да ће им обезбедити потребну ликвидност.

Краткорочне потребе руских корисника кредита Влада ће обезбедити, међутим, још увек није урађена анализа дугорочних проблема изазваних санкцијама.

Осим тога, руске компаније све више сарађују азијским банкама — из Хонгконга, Сингапура, УАЕ итд.

Такође, према подацима Централне банке РФ, руске банке су почеле са враћањем у Русију средстава која су се налазила у иностранству.

Главни разлог за то су ризици од санкција, од невраћања средстава.

Русија је ионако дуго чувала средства у страним хартијама од вредности на штету сопствене привреде.

Смањење тих нископрофитних улагања и инвестирање у домаћи сектор, пре свега производни, треба да стимулише развој руске привреде на путу смањења зависности од увоза, јачања домаће производње.

Претходно је - на састанку о буџетским проблемима за следећу годину - руски премијер Дмитриј Медведев изјавио да буџет треба да буде избалансиран, узимајући у обзир негативне последице санкција Запада.

Он је истакао да у овом тренутку услови за позајмљивање у иностранству нису добри и да су стране инвестиције такође упитне.

„Очигледно је да ћемо морати активно да се бавимо заменом увозних производа, развојем наше високотешнолошке индустрије, укључујући атомску, ракетно-космичку и друге“ — казао је Медведев.