Лавров и Кери разговарали о ситуацији у Сирији

15-12-2016 10:15:28 | | / vostok.rs |


Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров и амерички државни секретар Џон Кери разговарали су телефоном о ситуацији у источном Алепу, наводи се у саопштењу руског Министарства спољних послова.

Разговор је одржан на америчку иницијативу.

„У центру пажње била је тема сукоба у Сирији са нагласком на нормализацију стања у источном делу Алепа. Лавров је истакао да су сиријске власти одавно спремне да обезбеде слободан приступ за излаз терориста који се тамо налазе, али под утицајем лидера терористичке групе Нусра фронт они и даље одбијају да прекину ватру. Министар је позвао САД да утичу на одреде наоружане опозиције које подржава Вашингтон“, истиче се у саопштењу.

Осим тога, разматрани су хуманитарни аспекти ситуације у Алепу. „Руска страна објаснила је напоре које предузима сиријска влада уз подршку Русије за побољшање положаја цивилног становништва. Приликом разматрања перспектива за политичко решење, Кери је уверавао да САД раде са оним опозиционим групама које саботирају захтеве Савета безбедности УН за хитан почетак међусиријских преговора без предуслова“, саопштило је Министарство.

Лавров и Кери такође су разговарали и о питањима везаним за ситуацију у Јемену, Либији и палестинско-израелском решењу.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут