Кери за прекид примирја у области Алепа оптужио сиријску војску

15-12-2016 11:00:59 | | / vostok.rs |


Амерички државни секретар Џон Кери разговарао је о ситуацији у Сирији са руским министром спољних послова Сергејом Лавровим, и за прекид примирја у области Алепа оптужио је владине снаге, рекао је на конференцији за медије портпарол америчког Стејт департмента Џон Кирби.

Раније је Министарство спољних послова Русије саопштило да су Лавров и Кери телефоном разговарали о ситуацији у источном Алепу.

„Државни секретар истакао је потребу за наставком улагања напора за окончање крвопролића и насиља путем правог примирја. Он је нагласио да оно што је проглашено јуче очигледно није дуго трајало због режима сиријског председника Башара ел Асада и злонамерних бораца које подржава Иран и који нарушавају ово примирје“, рекао је Кирби.

Портпарол Стејт департмента додао је да је државни секретар поново позвао на усвајање хитних мера за испоруку хуманитарне помоћи и стварање хуманитарних коридора за становнике града, како би они могли „мирно да изађу“.

„Ништа од тога се, очигледно, није догодило. Због тога ће Кери наставити дипломатско ангажовање, у покушају да се постигне најбољи резултат за људе који су остали у Алепу и желе да изађу, укључујући, наравно, и опозицију“, додао је Кирби.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут