Чепурин: Српске компаније имају добру репутацију и огромне потенцијале у Русији

16-12-2016 09:01:47 | | фото: Новости/ vostok.rs |


Амбасадор Руске федерације у Србији Александар Чепурин изразио је уверење да ће идуће године доћи до даљег унапређивање сарадње Русије и Србије, те истакао да је криза помогла Русији да преструктуира своју економију и поново се врати тренду раста и развоја.

Чепурин је, говорећи на конференцији „Економист — Свет у 2017“, казао да је србски извоз у Русију ове године значајно порастао, а да очекује и да ће идуће године даље напредовати међусобна трговина.

„У циљу бољих резултата очекујемо креативнији приступ србског бизниса, да се не ограничи само на московски регион, већ и на друге делове Русије. Српске компаније имају добру репутацију и огромне потенцијале у Русији“, поручиo је Чепурин. Он је пренео да је Москва понудила Србији десет штандова, тако да ће сви који посете главни град Русије за Нову годину имати прилике да се упознају са србским производима.

„Уверен сам да ће идуће године бити предузети важни кораци за даље унапређење односа двеjу земаља“, нагласио је Чепурин.

Он је истакао да је Русија одлучила да фокус своје привреде окрене ка истоку и растућим економијама. Према његовим речима, амерички председник Барак Обама није успео у својим намерама изнетим пре три године да зада тежак ударац руској привреди. Русија јесте имала губитке, али циљ задавања тешког ударца није испуњен, подвукао је он, додајући да је Русија из кризе изашла много самоуверенија него пре три године и да се прилагодила новим условима и реалностима.

Тако је, навео је Чепурин, Русија могла да се прилагоди ранијем брзом паду цене енергената, и сада тренду раста цене у овој области.

„Налазимо се на новом путу међународних односа и економског развојa“, подвукао је руски амбасадор.

Русија се, према његовим речима, данас налази у фази јачања државе, која предвиђа промену структуре руске економије, то јест обнављања и убрзања оних грана које немају везе са нафтом и енергентима. Тако је у пољопривреди повећан извоз, чији приход је достигао већи ниво од извоза наоружања, а предузимају се и напори да се појача извоз ИТ производа. Економски фокус Русије, како је навео, биће усмерен на исток, додајући да је планирано јачање сарадње са Кином, Индијом, Јапаном и другим растућим економијама. Русија ће, према Чепурину, подстицати јачање сарадње на евроазијском простору.