Дачић: Кина један од стубова спољне политике Србије

16-12-2016 10:24:29 | | / vostok.rs |


Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да је подршка Кине у спречавању признавања Косова и његовог пријема у међународне институције од изузетног значаја.

Дачић, који борави у званичној посети Кини, рекао је да је договорено да две земље координирају наступе у међународним организацијама.

Како је истакао, Кина је један од стубова спољне политике Србије. Са друге стране, како је нагласио, Србија веома снажно подржава политику једне Кине и у том смислу је веома важна да министарства две државе редовно комуницирају. Он је додао да је постигнут договор о редовним годишњим састанцима министара спољних послова и сарадњи министарстава кроз билатералне консултације.

Дачић је раније јуче учествовао на Симпозијуму на Кинеској академији друштвених наука, а састао се са потпредседником Кине Ли Јуенчаом, као и са шефом дипломатије Ванг Јиом. Србски шеф дипломатије је на Кинеској академији друштвених наука поручио да су односи Србије и Кине најбољи у историји, а да концепт „Појаса и пута“ за Србију представља велики развојни потенцијал.

„Имамо прилику да на мапи ’Појаса и пута‘ прерастемо у једно од важнијих регионалних трговинских чворишта у овом делу Европе“, рекао је Дачић, наводи се у саопштењу Министарства спољњих послова Србије.

Дачић је истакао и да Србија има атрактивну политику привлачења инвестиција, обучену радну снагу и повољне трговинске режиме са многим земљама, на чија тржишта може да извози уз царинске и друге погодности. „Србија је ослонац стабилности у региону. Наши грађани су изабрали европски пут и усвојили су реформе као једини начин да учинимо економију конкурентном и достигнемо европски животни стандард“, рекао је Дачић, додајући да је Србија кредибилан партнер и добро место за улагање.

„Србија у пуној мери подржава све иницијативе и процесе који су усмерени на јачање сарадње, мира, развоја и стабилности у региону Централне и Источне Европе, као и у нашем непосредном окружењу“, поручио је министар.

Изражавајући част што се обраћа највишој академској институцији у Кини — Кинеској академији друштвених наука, која је домаћин високог скупа угледних стручњака за међународне односе из Кине и земаља Централне и Источне Европе, Дачић је рекао и да та сарадња представља важан део једног изузетно значајног глобалног процеса — велике интерконтиненталне стратешке иницијативе „Појаса и пута“.

Такође је захвалио Министарству иностраних послова Кине на доприносу напорима да се регион Централне и Источне Европе учини додатно видљивим и да се представи као нови мотор регионалне сарадње у склопу механизма 1+16. Говорећи о добрим односима Србије и Кине, Дачић је истакао принципијелну подршку НР Кине суверенитету и територијалном интегритету Србије, наводећи и да је Србија доследна у подршци политици „једне Кине“.

Подсетио је и да је председник Кине Си Ђинпинг у јуну ове године боравио у историјској посети Србији, када је ниво међусобних односа подигнут на ниво свеобухватног стратешког партнерства. Он је подсетио на споразум о улагању кинеске компаније „Хестил“ у „Железару Смедерево“, као и на велики број других споразума, што представља замајац за будућу свеобухватну сарадњу. У циљу даљег унапређења односа, Влада Србије је са Кином склопила Споразум о узајамном укидању виза, а као један од приоритета постављамо и отварање директне авио-линије, навео је Дачић.

Он је истакао да се Механизам сарадње Кина-ЦИЕЗ природно уклапа у концепт „Појаса и пута“, и да је у њега укључено 11 земаља-чланица ЕУ и пет земаља које су у различитим фазама процеса приступања ЕУ. Пројектима изградње енергетске и саобраћајне инфраструктуре, у инвестиционој вредности већој од две милијарде долара, Србија је постала водећа земља у Европи у реализацији инфраструктурних пројеката са Кином, напоменуо је Дачић.