Кери: САД инсистирају на хитном прекиду ватре свих страна у Алепу

16-12-2016 10:34:45 | | / vostok.rs |


САД инсистирају на хитном, верификованом и сталном прекиду ватре свих страна у Алепу, изјавио је амерички државни секретар Џон Кери.

„Оно што ми сада желимо у Алепу, што би требало да буде најважније, пре него што кренемо даље, то је непосредни, верификовани и стални прекид ватре. То укључује све нападе режима сиријског председника Башара ел Асада, његових савезника и других наоружаних људи, свих наоружаних у Алепу“, рекао је Кери у Стејт департменту.

Он је додао је да су САД од Русије добиле уверавања да ће она помоћи у мониторингу евакуације из Алепа. Кери је на конференцији за медије рекао да се чини да примирје у Алепу почиње да се поштује.

Коментаришући цивиле који су евакуисани из тог сиријског града, Кери је рекао да „Турска спремна да прихвати евакуисане на смештај и лечење“. Нећу коментарисати наводе о умешаности Путина у хаковање Амерички државни секретар изјавио је да неће коментарисати „анонимне обавештајне извештаје“ да је председник Русије Владимир Путин можда лично умешан у наводно хаковање америчког изборног система. Кери је указао на изјаву америчког председника Барака Обаме из октобра када је он упозорио да су хакери којима је руководила Русија одговорни за „претње и објављивања“ чија је сврха била утицање на изборе.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут