Кинески трговински суфицит 47,3 милијарди долара

08-08-2014 02:24:11 | | Тањуг/ capital.ba/ mojenovosti.com |

Трговински суфицит Кине, друге најмоћније привреде у свијету, у јулу је достигао рекордан износ од 47,3 милијарде долара (35,4 милијарде евра), и практично је утростручен у односу на јули 2013, када је вриједио 17,8 милијарди долара, показују подаци Управе царина.

Повећање суфицита у спољнотрговинској размјени осјетно је и у односу на претходни мјесец, када је он износио 31,6 милијарди долара.

Овакав раст суфицита дугује се осјетном повећању извоза, и то за 14,5 одсто на годишњем нивоу, чиме је вриједност кинеског извоза у јулу достигла 212,9 милијарди долара, преноси француски Монд.

На тај начин раст извоза у јулу знатно је премашио прогнозу аналитичара (8,0 одсто), као и стопу раста у јуну (7,2 одсто). Експерти аустралијско-новозеландске банке АНЗ, у осврту на најновије податке о кинеском извозу, истичу да они указују на то да се тражња развијених земаља опоравља посљедњих мјесеци.

С друге стране, увоз је у јулу неочекивано опао 1,6 одсто у односу на исти мјесец прошле године, на 165,6 милијарди долара (124 миијарде евра), док је у јуну био у порасту за 5,5 одсто. Аналитичари су за јули очекивали повећање увоза од 3,0 одсто. Најновији пад увоза, како се наводи, свједочи о слабости унутрашње тражње.

Према подацима Управе царина, спољнотрговинска размјена Кине са Европском унијом у периоду јануар-јули повећана је 10 одсто на годишњем нивоу, чиме је достигла удио од 14,5 одсто у укупној размјени за иностранством.

Размјена са САД је за седам мјесеци повећана 3,9 одсто (удио од 12,7 одсто), док је с Јапаном забиљежен незнатни раст од 1,2 одсто (удио од 7,4 одсто у укупној размјени).

Исти извор подсјећа да је кинеска економија порасла у првом тромјесечју 7,4 одсто, што је био најнижи раст за 18 мјесеци, да би се у другом кварталу убрзала на 7,5 одсто, под утицајем стимулативних мјера владе у Пекингу.