Путин: Било би наивно сматрати да можемо решити спор о Курилима у минуту

16-12-2016 10:55:36 | | / vostok.rs |


Русија и Јапан треба да прекину територијални спор о Курилима, јер је коначно решење тог питања у интересима две земље, изјавио је руски председник Владимир Путин на прес-конференцији у Нагану са јапанским премијером Шинзом Абеом.

Руски председник Владимир Путин изјавио је да би Русија могла да омогући грађанима Јапана да лакше посете Курилска острва у Пацифику, који су предмет територијалног спора између Москве и Токија.

„Ја и господин премијер смо синоћ разговарали. Читао сам веома тужна писма бивших становника Јужних Курила. Према нашем мишљењу, потребно је прекинути тај историјски пинг-понг са том територијом. Потребно је, на крају крајева, схватити да фундаментални интереси и Јапана и Русије захтевају коначно, дугорочно решење“, рекао је руски председник на прес-конференцији.

„Међутим, овде има много питања, укључујући и привредну делатност и безбедност“, навео је он.

Руски председник очекује да ће заједничка привредна делатност на Курилима омогућити напредак у мировном процесу између Москве и Токија. Путин је изјавио да Русија сматра да је неопходно пронаћи решење мировног проблема са Јапаном, али да разуме да се не може брзо доћи до компромиса око Курилских острва.

„Како је познато, тај процес се разматра већ више од 70 година. Било би наивно сматрати да га можемо решити у минуту. Међутим, несумњиво је потребно тражити решење које би одговарало стратешким интересима и Русије и Јапана и које би народи обе земље прихватили“, рекао је руски председник.

Председник Русије Владимир Путин испричао је детаље састанка са јапанским премијером Шинзом Абеом. Они су, између осталог, разговарали и о могућности закључења мировног споразума и перспективи сарадње у економији. „Ми смо јуче у Нагатоу одржали исцрпне разговоре са премијером током којих смо размотрили стање читавог комплекса руско-јапанских односа, укључујући и питања политичког карактера и могућности закључења мировног споразума“, рекао је Путин.

Он је додао да се економије Русије и Јапана узајамно допуњују и практично немају конкурентске несугласице. Шинзо Абе је изјавио да су за последњих седам месеци Москва и Токио конкретизовали план заједничког рада, који је јапански премијер предао у мају када се налазио у посети Сочију. Предлози укључују осам тачака и предвиђају развој сарадње, укључујући сфере енергетике, економије и инфраструктуре. „Ова острва, ако буду реализовани планови премијера (Абеа) могу постати, не јабука раздора између Русије и Јапана, већ нешто што их спаја", рекао је шеф руске државе.