Wall Street: Руске санкције узнемириле улагаче, цијене пале

08-08-2014 02:29:55 | | Hina/ capital.ba/ mojenovosti.com |

На Wall Streetu су у четвртак цијене акција пале јер је неочекивано оштар одговор Русије на санкције западних земаља изазвао бојазан од слабљења свјетске економије.

Dow Jones ослабио је 75 бодова, или 0,46 одсто, на 16.368 бодова, док је S&P 500 склизнуо 0,56 одсто, на 1.909 бодова, а Nasdaq индекс 0,46 одсто, на 4.334 бода.

Након санкција западних земаља Русији због њене улоге у украјинској кризи, Москва је јуче први пута узвратила, и то једногодишњом потпуном забраном увоза већине прехрамбених производа из Европе и САД-а.

Премда се још процјењују учинци свих санкција, раст напетости између Запада и Москве могао би додатно притиснути тржиште акција.

„Прије руског одговора највећи дио америчких улагача сматрао је да је ова геополитичка напетост догађај који неће дуже потрајати. Но, сада тај сукоб изазива страховања од слабљења свјетске економије. Мислим да су улагачи спремни за продају, а не очекујем појаву снажне куповине акција која је спрјечавала већи пад цијена, као што се то догађало протеклих мјесеци“, каже Andrew Wilkinson, аналитичар у Interactive Brokers Group.

Због тога су јуче пале цијене акција у девет од 10 сектора S&P 500 индекса. Притиску се одупро само услужни сектор, који се сматра дефанзивним.

Улагачи се плаше и корекције цијена акција на ниже, након што су недавно S&P 500 и Dow Jones достигли највише нивое у историји. Корекција цијена на ниже од 10 одсто није на Wall Streetu забиљежена већ три године, а након јучерашњег пада S&P 500 индекс је отприлике 4 одсто испод свог недавно највишег нивоа.

Због тога улагаче нису охрабрили ни бољи него што се очекивало макроекономски подаци. Прошле је седмице број првих захтјева за помоћ незапосленима неочекивано пао, при чему је четвороседмични просјек захтјева заронио на најнижи ниво у осам и по година, што указује на даље побољшање ситуације на америчком тржишту рада.

И на европским су берзама цијене акција јуче пале. Лондонски FTSE индекс ослабио је 0,58 одсто, на 6.597 бодова, док је франкфуртски DAX склизнуо 1,0 одсто, на 9.038 бодова, а паришки CAC 1,36 одсто, на 4.149 бодова.