Бећковићу награда "Деспотица мати Ангелина"

08-08-2014 05:17:14 | | Тањуг, фото: Фонет/ РТРС/ mojenovosti.com |

Академик и књижевник Матија Бећковић овогодишњи је добитник књижевног признања са именом српске деспотице, задужбинарке и светитељке, награде Деспотица мати Ангелина, саопштио је Банатски културни центар Ново Милошево.

Награду су прошле године у славу српске деспотице и задужбинарке Ангелине Бранковић, Преподобне мати Ангелине, установили Банатски културни центар Ново Милошево и Културно просвјетна заједница Сечањ у сарадњи са Епархијом сремском и Радио телевизијом Војводине, уз подршку Матице српске.

Књижевна награда Деспотица мати Ангелина додјељује се за најбољу објављену књигу на србском у 2013. и 2014. години. До истека конкурса, 1. августа стигло је више од 30 књига различитих жанровских опредјељења.
Жири за додјелу награде једногласно је одлучио да награду добије Бећковић за књигу "Оли ми га дат".

Жири је радио у саставу Софија Љуковчан (предсједница), Биљана Крстић, Милан Ненадић, Милица Јефтимијевић Лилић и Радован Влаховић.

Лауреату ће награда бити уручена 11. августа, уочи Дана Преподобне мати Ангелине, на свечаности која ће се одржати након празничног бдијења, у фрушкогорском манастиру Крушедол. У образложењу награде, жири је истакао да је награда једногласно припала Бећковићу, мајстору ријечи, који је својим дјелом обиљежио половину прошлог и почетак овог вијека, познатом као непоткупљива мјера свих наших прегнућа и посрнућа у времену које нам није било склоно.