Рудској: САД одбијале предлоге да изведу терористе из Источног Алепа

17-12-2016 08:55:19 | | / vostok.rs |


Сједињене Америчке Државе су под разним изговорима одбијале предлоге да изведу терористе Нусра фронта из Источног Алепа, због чега је Русија операцију извела самостално, изјавио је начелник Главне оперативне управе Генералштаба Русије Сергеј Рудској.

„Током године смо на радним састанцима и преговорима с Американцима на разним нивоима покушавали да добијемо од САД практичне кораке ради раздвајања ’умерене опозиције’ од терориста. САД су под разним изговорима одбијале то да учине“, рекао је Рудској.

Према подацима Генералштаба, у источном Алепу било је више од 4.500 бораца који су припадали разним радикалним одредима. Већина њих је из града изведена у протекла 24 сата, чиме је извршено раздвајање „умерене опозиције“ од екстремиста, сматра генерал.

Током операције добровољно се предало 3.406 бораца, а више од три хиљаде њих је амнестирано. С извођењем бораца из Алепа створени су услови за мирно решавање сукоба у Сирији, изјавио је генерал.

Борбена дејства у Алепу не воде се већ други дан. Раније је руски Центар за помирење у Сирији саопштио да је током првог дана операције извођења бораца из источног Алепа из града изашло девет аутомобилских колона, изведена су 6.462 човека, међу којима су три хиљаде бораца.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут