Чуркин: За жаљење инсистирање САД да се посматрачи УН повуку из Сирије

17-12-2016 09:26:42 | | / vostok.rs |


За упућивање посматрача у Алеп, на чему инсистира Француска, биће потребне седмице, изјавио је стални представник Русије при Уједињеним нацијама Виталиј Чуркин. Истовремено, генерални секретар Уједињених нација Бан Ки Мун позвао је све стране да се заложе за то да се под хитно обнови евакуација људи из источног дела овог сиријског града.

У петак је стални представник Француске при УН изјавио да његова делегација намерава да Савету безбедности УН поднесе нацрт резолуције о спровођењу евакуације под надзором међународних посматрача, пружању хуманитарне помоћи и заштити болница и медицинског персонала.

„Током дискусије у Савету безбедности поново сам изразио жаљење што су Сједињене Америчке Државе инсистирале на томе да посматрачи Уједињених нација буду повучени из Сирије“, рекао је Чуркин и додао да је на размештање 300 посматрача УН потрошено неколико седмица.

„Није реално замишљати да то може да се учини за два-три дана“, навео је Чуркин. Он је истакао да су на лицу места представници Међународног комитета Црвеног крста.

„Надамо се да ће сада бити више могућности за сарадњу с хуманитарним агенцијама, међу којима је и Управа за координисање хуманитарних питања у источном Алепу“, навео је Чуркин.

Генерални секретар Уједињених нација Бан Ки Мун изјавио је на својој последњој конференцији за новинаре на овој дужности да је организација изневерила сиријски народ. „Алеп је сада синоним пакла“, рекао је Бан Ки Мун.

„Сви смо ми изневерили народ Сирије. Мир влада само онда када га прате саосећање, правда и одговарање за гнусне злочине“, додао је Бан Ки Мун.

Он је изразио жаљење због обустављања евакуације цивила из сиријског Алепа и апеловао да се она обнови. Бан Ки Мун је навео да су хиљаде људи успеле да напусте Алеп у операцији која је „почела јуче и трајала до раног јутра по локалном времену“.

Операција је касније, према његовим речима, обустављена.

„Жалим што је овога пута операција морала да буде обустављена“, рекао је Бан Ки Мун, наводећи, пре свега, сукобе оружаних формација.

Он је нагласио да УН мобилишу све могуће ресурсе и „позивају стране да предузму све неопходне мере како би се омогућило безбедно обнављање евакуације“. Раније је извор у штабу војне операције саопштио да су борци отворили ватру на колону аутобуса за евакуацију из источног Алепа, а преговори с терористима преко посредника су обустављени.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут