Чуркин: Русија није допустила терористима да преузму контролу над Дамаском

17-12-2016 11:25:29 | | © Mike Segar / Reuters/ vostok.rs |


Aнгажман Русије у сиријској кризи спречио је милитанате да преузму контролу над Дамаском, смањио њихову војну и економску базу и помогао повратио неке сиријске територије, рекао је руски изасланик у УН Виталиј Чуркин на Савету безбедности УН.

"Русија [ваздушне снаге] је успела да спречи терористе да преузиму контролу над Дамаском, као и да значајно смањи војне и економске могућности милитантних група, те је помогла да се ослободе огромне територије", рекао је Чуркин на седници Савета безбедности у Њујорку.

"Русија наставља да покушава да посредује у дијалогу између сиријских власти и опозиционих снага да дођу до консензуса и дипломатски реше кризу", додао је Чуркин.

"Уверени смо да не постоји алтернатива политичког решења од свеобухватног дијалога између Сиријаца са паралелним прекидом ватре, приступу хуманитарној помоћи и наставком борбе против тероризма", рекао је руски изасланик , наглашавајући да се Москва залаже за мирно решење, уз поштовање суверенитета и територијалног интегритета Сирије.

Говорећи о хуманитарне помоћи Русије, Чуркин је рекао да се "масивна хуманитарна и медицинска помоћ пружа сиријском становништву погођеном сукобом. У последњих неколико дана, главни талас хуманитарне помоћи се доставља у Алеп."

"Као што је војна операција у источном Алепу доведена до краја, општи прекид ватре и наставак мировних преговора постаје крајњи циљ у Сирији", рекао је Чуркин, додајући да је Дамаск у више наврата саопшто да је отворен за дијалог.

Чуркин сматра да садашњи тренутак мора бити повољан за започињање мировних разговора - идеја која коју је и специјални изасланик УН за Сирију Стафан де Мистура недавно рекао, рекао је Чуркин новинарима након састанка Савета безбедности.

Руски изасланик такође се осврнуо на француску резолуцију о Алепу, којом би се обезбедило да међународни посматрачи буду распоређени у Сирији.

"Слушао сам оно што је мој француски колега имао да каже и било је елемената који су под знаком питања, али морамо да погледамо текст", рекао је Чуркин.

„Током дискусије у Савету безбедности поново сам изразио жаљење што су Сједињене Америчке Државе инсистирале на томе да посматрачи Уједињених нација буду повучени из Сирије“, рекао је Чуркин и додао да је на размештање 300 посматрача УН потрошено неколико седмица.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут

Восток, РТ